Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Byggnader

Byggandet av försvarsfastigheter har alltid påverkats av samhällsutvecklingen och det politiska läget i Sverige och i övriga världen. Den försvarspolitiska inriktningen för perioden 2016-2020 utgår från den förändrade säkerhetspolitiska situationen i Europa. Försvaret går från ett insatsförsvar till ett försvar med tydligare inriktning mot ett nationellt försvar.

Rymmer både högteknologisk verksamhet och byggnadsminnen

Kort kan man säga att 1940-talet utmärktes av en snabb utbyggnad av det svenska försvaret efter tjugo års stiltje i byggandet. Bristen på pengar manade till enkelhet och typhustänkande. Den militära expansionen fortsatte sedan in på 1970-talet men avtog under 1980-talet. Från 1990-talet och framåt har det i stor utsträckning handlat om att underhålla och tillvarata gamla byggnader samt att anpassa med om- och tillbyggnader.

Flera av försvarsbyggnaderna byggda efter 1940, rymmer högteknologisk verksamhet. Många av våra byggnader är en del av vårt svenska kulturarv och vi förvaltar drygt 300 byggnader som är klassade som statliga byggnadsminnen.