Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Karlbergs slott

Karlbergs slott

Karlbergs slott med anor från 1630-talet är inte enbart känt för sin utbildning av officerare. Med sitt vackra läge vid Karlbergsjön i Solna nära Vasastan i Stockholm är parken flitigt besökt av förskolor, joggare, flanörer och hundägare.

Slottsfasad.

Landets främsta arkitekter har varit delaktiga i utformningen av både Karlbergs slott och park under årens lopp. Slottet uppfördes av Carl Carlsson Gyllenhielm på 1630-talet. Magnus Gabriel De la Gardie köpte Karlberg år 1669 och lät bygga om slottet. En ny påkostad park anlades under ledning av Jean De la Vallée. Orangeri, dammar, vattenkonster, parterrer och terrasser med buxbomsbroderier och trädplanteringar kom till. Inspirationen till barockparken kom från Frankrike.

Knappt 20 år senare, 1688, övertogs Karlberg av Karl XI som använde slottet som kungligt lustslott. Arkitekten Nicodemus Tessin den yngre fullbordade arbetet med parken och omgestaltade den. I slutet av 1700-talet var det dags för en omgestaltning av slottsparken efter engelska stilideal. Den tidigare dispositionen av kvarter behölls medan själva kvarteren förändrades med promenadvägar och trädplanteringar.

Karlberg har varit ett lärosäte för officerare sedan år 1792 då Krigsakademien inrättades. På Karlberg bedriver Försvarshögskolan grundläggande utbildning för kadetter på officersprogrammet. Totalt utbildas ca 200 kadetter per år. Omkring 200 officerare och civila anställda arbetar här.

Karlberg är ett statligt byggnadsminne och utgör ett riksintresse för kulturminnesvården. Eftersom det endast sker så kallad skolbänksundervisning på Karlberg är området tillgängligt för allmänheten en stor del av dygnet.