Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Kavallerikasern

Kavallerikasern

Omkring 100 hästar finns uppstallade på Kavallerikasern varav 25 tillhör polisrytteriet.

Kavallerikasern

För både svenska och utländska turister är den beridna vaktparaden ett uppskattat inslag i Stockholm. Också vid riksdagens högtidliga öppnande varje höst, statsbesök och andra stora statsceremoniella uppdrag är Livgardet en hörnpelare i den traditionella ceremonien.

I samband med Försvarsmaktens omorganisation första juli 2000 upphörde K1 som eget förband. K1 och I1 bildade det nya förbandet Livgardet (LG). Den enhet som för både K1:s och I1:s traditioner vidare heter Livbataljon. Livbataljon är indelad i livskvadron (den beridna delen) och livkompaniet (högvakt till fots). Förutom statsceremonier har Livbataljon en viktig roll i försvaret av Stockholm.

Ända sedan 1897 verkar personalen i vad som betraktas som ett praktexemplar av typkasern från förra sekelskiftet ritad av den välrenommerade arkitekten Erik Josephson. Omkring 100 hästar finns uppstallade på Kavallerikasern varav 25 tillhör polisrytteriet. Hästarna i den beridna vaktparaden ägs av Föreningen för den Beridna Högvakten.

Komplexet bestod från början av 23 byggnader varav ett antal har rivits under årens lopp. Redan 1935 förklarades kanslikasernens exteriör, trapphus och mässlokaler samt stallen som byggnadsminnen genom sina kulturhistoriska värden. Huvudbyggnaden beskrivs som monumental vasarenässans i rött tegel med granitsockel. Fasaden har ornamental utsmyckning i kalksten. Ett kraftigt mittorn har ett hästskoformat tunnvalv som går genom byggnaden. Officersmässen är en praktlokal.

I stallen har de gamla spiltorna byggts om till moderna boxar. Gödselhanteringen sker i ett slutet system så att lukten inte sprids i omgivningen.