Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Berga slott

Berga slott

Framför Berga slott med vid utsikt över Hårsfjärden finns en terrass med ”putting green” som anlagts av en skotsk trädgårdsmästare. Här kunde Helge Ax:son Johnson putta golfbollar i lugn och ro medan första världskriget brann i Europa.

Berga slott

När Berga slott byggdes 1913-1915 var det omgivningarna med park och trädgårdar som var den största investeringen. Huvudbyggnaden av rött tegel med granitsockel i tung nationalromantisk stil ritades av Torben Grut, arkitekten till Stockholms stadion som byggdes för olympiska spelen 1912. Slottet lär ha kostat omkring 850 000 kronor medan parken kostade omkring tre miljoner kronor.

Borggården var från början ett kärr som måste dikas ut. För att kunna anlägga en bassäng med fontän i mitten måste marken grävas ut. Först på sju meters djup nåddes fast mark. Den första bassängen rasade dock ihop efter ett år och därefter byggdes den nuvarande.

Terrassen byggdes av sprängsten och blev snart ett kärt tillhåll för ormar och snokar. Vid påsktid fångades uppåt 80 snokar och huggormar som sändes till Skansen.

Gustav V var en av de 21 kungligheter som gästade Berga slott under Helge Ax:son Johnsons ägarskap från 1915 till hans död 1941. Kungen, som hade en egen svit i slottet, skänkte sex vita och blå Drottningholmskrukor till Helge Ax:son Johnson. Han lär själv ha beställt flera likadana samt större kopior från Söderbloms gjuteri i Eskilstuna. Än idag står de stora svarta krukorna med förgyllt emblem på terrassen och i trapporna till golfgreenen.

Nedanför terrassen med golfgreenen finns en pergolaterrass samt trappor ned till vattnet. En siamesisk trädgård med meditationsplats, murar och valv samt bassäng vittnade om Helge Ax:son Johnsons tid som honnörskonsul för Siam, nuvarande Thailand. Idag finns inte mycket av den ursprungliga trädgården kvar.

Inte heller finns så många spår kvar av att Ax:son Johnson var en stor konstsamlare. Det som finns kvar möter besökaren främst utomhus. I borggårdsbassängen står Triton av Carl Milles samt ett tiotal andra bronsstatyer runt om i parken. Riksdagen beslöt att staten skulle köpa egendomen Berga av hovjägmästare Helge Ax:son Johnsons sterbhus för 2,6 miljoner kronor. Berga slott med en cirka 3,5 kilometer lång strandremsa tilldelades marinen.