Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Flyghangaren på Malmen

Flyghangaren på Malmen

Grönmålad med välvt tak och med en fönstersättning som följer den rundade takprofilen, har den första betonghangaren stått sig väl genom åren. Vissa ombyggnader, exempelvis en sidobyggnad på 30-40-talet, har gjorts men framsidan som vetter mot flygfältet är sig lik.

Flyghangaren Malmen

Sveriges flygpionjär Carl Cederström gjorde i början av 1900-talet flyget till en folkfest med rekordflygningar och uppvisningar för allmänheten. ”Flygbaronen” var också den som grundade en militär flygskola på Malmslätt i Linköping år 1912.

Malmen i utkanten av Linköping har en lång historia som övningsplats för militären. Det var här som östgötarna för hundratals år sedan samlades för att öva sig i att bruka vapen. Ryttartruppen Östgötafanan höll till på Östgötaslätten år 1567. Troligtvis hade truppen Malmen som bas.

För vår samtid är Malmen intimt förknippad med flyget. Flygbaronen, som friherre Carl Cederström kallades, var en mångsysslare och hade lärt sig att flyga i Frankrike. Han fick det första svenska flygcertifikatet, aviatördiplom nr 1, år 1910.

Den 16 juni 1911 samlades tusentals åskådare på Malmen för att se Carl Cederström stiga till väders i dåtidens modernaste transportmedel. Flygplanet lyfte klockan 19.45 och landade en halvtimme senare. Året efter, 1912, grundade Cederström en flygskola på Malmen med tre flygplan. Samma år beviljade riksdagen 63 000 kr till armén och marinen för inköp av flygmaskiner och för utbildning av flygare och mekaniker. Flygavdelningen inom Fälttelegrafkåren förlades till Malmen och blev ett så kallat detachement till Ing 3.

Det militära flyget hade börjat sin historia på Malmen. Två stora tält sattes upp som hangarer för de militära flygmaskinerna. Ett mindre tält fungerade som expedition medan flygverkstaden inhystes i en liten träbyggnad. Det svenska flygvapnet bildades 1926 genom sammanslagning av arméns och marinens flyg. Året efter, 1927, byggdes den första permanenta hangaren på Malmen i betong. Den var exakt likadan som hangaren på Ljungbyhed från samma år.

Från början stod här dubbeldäckare som Albatross och Tummelisa. Båda finns att beskåda i Flygvapenmuseum på Malmen. Åren 1955-65 förvarades jaktflygplanet J29 Tunnan i hangaren. Därefter fram till 1974 placerades J35 Draken i hangaren som kunde rymma tio eller elva flygplan samtidigt.