Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Havremagasinet

Havremagasinet

Havremagasinet i Boden är en mäktig byggnad i sten med fem våningar. Ljuset flödar in genom fönstren på de olika våningsplanen. Pelare av trä är konstruerade för att bära upp tyngden av säd för hela garnisonens behov.

Havremagasinet

Arkitekten Erik Josephson, som var verksam i Stockholm från 1890-talet, ritade allt från banker och hotell till kaserner. Han fick även i uppdrag att rita Havremagasinet som stod färdigt 1911-12. Här förvarades havren som bidrog till att säkra försörjningen för den enorma garnisonen i Boden. Inte enbart manskap och befäl behövde säd till bröd. Vid den här tiden var även ”fordonen” – det vill säga hästarna – havredrivna.

En okänd författare gav år 1912 en tidsbild av Intendenturförrådet i Boden och beskrev det som ”en anläggning efter stormaktsarméernas mönster”. Men, tillade han, ”så afses också bl a att vid detta liksom vid liknande anstalter utomlands centralisera lifsmedelsanskaffningen mm för ett flertal truppförband”.

Havremagasinet ligger vid en bangård inom garnisonen och var centralbyggnaden inom Arméns Intendenturförråd i Boden. Byggnaden har ett gediget och mäktigt uttryck samtidigt som den känns modern med stora ljusinsläpp och ljusa färger. Verksamheten vid Intendenturförrådets driftavdelningar beskrevs redan på 1930-talet som ”fullt tidsenligt inredda samt försedda med maskinell utrustning av modernaste konstruktion”.

Havren förvarades i stora behållare och kunde flyttas mellan dem. En fjärrtermometer avläste temperaturen i de olika spannmålsbingarna. Om temperaturen var för hög måste spannmålen sättas i rörelse och flyttas till en annan plats. Under den varma årstiden hölls spannmålen i ständig rörelse. Havrekross och automatvåg hörde också till den maskinella utrustningen.

I det så kallade Kvarnetablissemanget förmaldes omkring fem ton spannmål per dygn, men kunde vid arbete i tre skift ökas till 16-17 ton per dygn. Genom ett modifierat silosystem kunde arbetsstyrkan i Havremagasinet begränsas till ett minimum.

Förvaringen av säd för Krigsmakten i Havremagasinet upphörde år 1950 då Livsmedelskommissionen började förvara brödsäd där fram till 1971. Sedan dess har byggnaden haft andra funktioner som inte är förknippade med livsmedel. År 1995 får Havremagasinet en ny entrédel till kartbutiken.

I maj år 2001 beslutar regeringen att flera byggnader inom Boden garnison ska förklaras som byggnadsminnen. Inom Intendenturområdet gäller detta Havremagasinet och Hömagasinet, en låg byggnad i grå korrugerad plåt, och som ligger intill Havremagasinet. Även Bageriet, Kvarnen och Viktualiebyggnaden är byggnadsminnen som ska hjälpa kommande generationer att förstå sin historia.