Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer

1940-1950-talet

Fortifikationsverkets fastighetsbestånd är brett – allt från enkla kallförråd till byggnadsminnen och högteknologiska, moderna byggnader.

1940-1950-talet

Den stora utbyggnaden

Den snabba utbyggnadstakten under denna tidsperiod manade till enkelhet och typhustänkande. Mellan 1938 och 1952 uppfördes 220 nya kaserner. I 1940 års byggnadsordning fastställdes ett antal typhus som bildade grunden för de nya garnisoner som skapades, som till exempel garnisonerna i Enköping, Luleå, Uppsala, Berga och Ronneby. Den funktionalistiska stilen passade väl in och kom att dominera typhusritningarna. Byggnaderna placerades väl in i terrängen så att garnisonerna inte kunde upptäckas så lätt från luften.

Under 50-talet fortsatte den militära expansionen. Arbetet med att bygga Musköbasen i Stockholms skärgård påbörjades. Utbyggnaden av flygvapnet och kustförsvaret fortsatte. Några nya garnisoner tillkom inte efter 1953 då Lv3 i Norrtälje stod klart. I Uppsala och på Berga byggdes skolverksamheten ut.

Byggnader från perioden 1940-1950-talet:
Särimner, marin övningsanläggning, Haninge