Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Särimner övningsanläggning

Särimner övningsanläggning

Anläggningen finns i en röd tegelbyggnad från 1956. Huset kallas Särimner och har liksom de andra byggnaderna på Berga örlogsskolor fått sitt namn från den fornnordiska mytologin.

Plutonsbefälen från Vaxholms amfibieregement arbetar febrilt som om de var på ett läckande fartyg till sjöss i hårt väder. Som åskådare är det också lätt att leva sig in i stundens allvar. Men det rör sig om utbildning i skrovskadeskydd. Gruppen övar att täta fartygsläckor under verklighetstrogna förhållanden. Platsen är Örlogskolorna på Berga i Haninge söder om Stockholm.

I fallet med Särimner på Berga är det en attrapp av marinens Östergötlandsjagare som under varje övning sjunker för att sedan dagen därpå åter vara hel och redo för nya övningar. All marin personal utbildas i skrovskadeskydd. Det innebär att både värnpliktiga och yrkesofficerare utbildas i länsning och läcktätning av fartyg. Då är Särimner på Berga en lämplig plats.

När anläggningen sattes i drift 1957 användes både jagare och kryssare i marinen. Sedan år 1982 då den sista jagaren lades upp använder marinen istället kustkorvetter. Det senaste tillskottet är korvetten Visby som är tillverkad av kompositmaterial, det vill säga en sorts plast.