Fortifikationsverkets logotyp och symbol
  • Talande webb
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer

1960-1980-talet

Fortifikationsverkets fastighetsbestånd är brett – allt från enkla kallförråd till byggnadsminnen och högteknologiska, moderna byggnader.

1960-1980-talet

Nya vapensystem och anläggningar

Under 60-talet fanns det 19 flygflottiljer i Sverige och vi hade ett av världens starkaste flygvapen. Speciellt flygvapnets utveckling krävde nya, mer avancerade byggnader för simulatorer och för uppställning av planen.

Regementena från tidigt 1900-tal förlagdes oftast i utkanten av städerna. Urbaniseringen hade nu hunnit ifatt och börjat tränga ut den militära verksamheten. Stockholms stad tog över I1:s övningsområde på Järvafältet och regementet flyttade till nya lokaler i Kungsängen. Ing 1 blev för trångbodda i Solna och flyttades till Almnäs utanför Södertälje.

De nya garnisonerna byggdes upp efter modernismens principer som gällde i stadsplaneringen då. På andra platser samlade man verksamheten. P7 flyttas från Ystad till Revingehed samtidigt som Lv4 flyttades från Malmö till Ystad. Det innebar att Skåne fick ett nytt garnisonsområde på det tidigare övningsfältet Revingehed.

Byggnader från perioden 1960-1980-talet:
Livgardet i Kungsängen