Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Livgardet i Kungsängen

Livgardet i Kungsängen

Betongfasad med flaggstänger framför.

Livgardet i Kungsängen är världens äldsta nu fungerande regemente. Anorna från Gustav Vasas tid märks dock inte i bebyggelsen. Kanslihus, kaserner och matsal är byggda av betong efter rådande trend i slutet av 1960-talet.

Funktionell arkitektur

I ett mjukt jordbrukslandskap byggdes de grå betonghusen mellan gamla ekar och andra välväxta lövträd, ordnade i öar inom gångavstånd. Matsalen, eller militärrestaurangen som den kallas idag, har fönsterband längs fasaden över entrén. En stenlagd paradplats med skulpturer i brons, patinerade av väder och vind, rymmer stora grupper av värnpliktiga.

Vildvinet klättrar villigt längs de skrovliga betongväggarna. Den grå betongen är också en passande fond till färgsprakande blommor i rabatter och krukor. Mycket omsorg läggs på planteringar som följer både årstiden och den aktuella trädgårdstrenden.

Med anor från 1700-talet

På lite avstånd från kasernområdet finns stora delar av den ursprungliga bebyggelsen kvar. Bland de äldre kulturskatterna märks Granhammars herrgård som ritades av slottsarkitekten Carl Hårleman på 1750-talet och ett litet rusthåll som har restaurerats och flyttats till en kulle intill. Ett 1700-talsmagasin i falurött timmer har också restaurerats och för detta har Fortifikationsverket fått pris av Kulturbojen – Rädda röda stugan, en ideell förening i Upplands-Bro kommun.

Hem till Sveriges internationella fredsstyrkor

Under åren 2004- 2005 investerade Fortifikationsverket 300-400 miljoner kr på bebyggelsen. Livgardet anpassades för att klara behoven när Swedint, Sveriges internationella fredsstyrkor, flyttade från Almnäs till Kungsängen. Den nya bebyggelsen, bland annat ett nytt utbildningscentrum, ett nytt hotell för gäster och kursdeltagare och ombyggnaden av befintliga hus är dock inte en manifestation av dagens arkitektur. De nya tilläggen anpassades lyhört till de redan uppvärderade betonghusen från slutet av 60-talet.