Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

1990-2010-talet

När Kalla kriget tog slut inleddes en omprövning av det svenska försvaret. Följden blev att flera regementen och förband lades ner och verksamheten koncentreras. På de orter där Försvarsmakten valde att behålla verksamheten, tillkom nya funktioner. Det innebar investeringar i nya byggnader eller ombyggnader, ofta med ett avancerat tekniskt innehåll

Exempel på försvarsfastigheter byggda under denna tidsperiod är: JAS-hangaren i Ronneby, Archer-hallen i Boden, Gripencentrum i Såtenäs, Simulatorbyggnaden i Karlskrona och Berga flygledartorn.

Kvalitetsprogram för arkitektur

1998 fick Fortifikationsverket i uppdrag av regeringen att upprätta ett kvalitetsprogram för arkitektur. Liknande uppdrag gick även ut till sju andra statliga myndigheter, bland dem Fastighetsverket och Vägverket. Regeringsuppdraget hade sin grund i regeringens proposition från 1997 med inriktning att ge goda förutsättningar för utveckling av arkitektur, formgivning och design.

Fortifikationsverket instiftade ett arkitekturpris för att utveckla den militära byggnadstraditionen och inspirera till god arkitektur i försvarsfastigheter. Arkitekturpriset har delats ut sju gånger sedan det instiftades.

Dyktanken i Karlskrona
I dyktanken i Karlskrona finns en 18 meter djup cylinderformad bassäng där Försvarsmakten bedriver livsviktig utbildning och kvalificerad medicinsk behandling. En unik verksamhet ur ett internationellt perspektiv där bara i ett fåtal länder i världen har något liknande.
Dynamisk flygsimulator
Den mest avancerade utrustningen i världen för att testa och utbilda piloter samt forska i g-krafter finns i Linköping. Den dynamiska flygsimulatorn, DFS, gömmer sig i en specialkonstruerad cylinderformad byggnad på Malmen.
Berga flygledartorn
Helikopterbataljonens administrationsbyggnad och flygledartorn byggdes 1998. Berga flygledatorn har storslagen utsikt över Hårsfjärden i Haninge utanför Stockholm.
Arkitekturpriset
Fortifikationsverkets arkitekturpris har instiftats för att utveckla den militära byggnadstraditionen och inspirera till god arkitektur i försvarsfastigheter.