Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Övningsanläggning för strid i bebyggelse – SIB

I Kvarn utanför Motala ligger vår övningsanläggning för strid i bebyggelse (SIB) också kallad stridsträningsanläggning för militära operationer i urban terräng (STA MOUT). Anläggningen är en av platserna för Markstridsskolans utbildning av blivande chefer inom Försvarsmakten. Här har Fortifikationsverket egna lokaler och kontor.

Stridsvagn kör genom svensk stad.

Foto: Försvarsmakten

Specialbyggda kulisshus

Här finns en ministad på nästan en kvadratkilometer med två- och trevåningshus i trä och betong – allt för att vara så naturtrogen som möjligt. I fastigheterna finns tekniskt avancerad utrustning som styrs och kontrolleras av övningsledningen med kameror och storbildskärmar. Detta är hem åt Markstridsskolan och hit kommer förband från hela Sverige för att öva strid i bebyggelse. Även rökdykare från Räddningstjänsten, polisen och utländska förband använder anläggningen.

Byggnaderna återställs efter varje övning

Det är Fortifikationsverkets drifttekniker som ansvarar för att återställa fastigheterna tekniskt och byggnadsmässigt till ursprungligt skick efter varje övning.

Att vara drifttekniker på SIB:en
Läs mer om Veiler som arbetar som drifttekniker på SIB-anläggningen i Kvarn.