Fortifikationsverkets logotyp och symbol
  • Talande webb
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer

Berga flygledartorn - helikopterbataljonens nya kontor

Fortifikationsverkets fastighetsbestånd är brett – allt från enkla kallförråd till byggnadsminnen och högteknologiska, moderna byggnader.

Berga flygledartorn – helikopterbataljonens nya kontor

En solitär i ett storslaget landskap. Så beskrivs Svea helikopterbataljons nya administrationsbyggnad och före detta flygledartorn på Berga i motiveringen till Fortifikationsverkets arkitekturpris 2001.

Berga flygledartorn

Med storslagen utsikt över Hårsfjärden och den sörmländska skogen i ryggen styrdes helikoptertrafiken från det bländvita nybyggda trafikledartornet. Landskapet vid Örlogsskolorna på Berga i skärgårdskommunen Haninge söder om Stockholm är vänligt med låglänta ängar och jordbruksmark, slott och gårdar från tiden före militärens övertagande av mark och byggnader. Samtidigt är naturen dramatisk med bergskammar och raviner som stupar ned mot havet som skiftar humör efter väderlek.

Helikopterbataljonens administrationsbyggnad och flygledartorn byggdes 1998. Tre arkitekter har projekterat byggnaden, Heikki Niilend, Anders Strömbäck och Christer Eriksson. Byggnaden belönades med Fortifikationsverkets arkitekturpris under Arkitekturåret 2001.

Juryn skriver: ”Mot fjärden reser sig en väl komponerad fasad med det asymmetriskt placerade flygledartornet som ett artikulerat utropstecken. Mot besökare och skogsparti vänder byggnaden en mer återhållsamt gestaltad sida.”. De anser att den är en trevlig och väl fungerande byggnad som tjänar som ett samlande centrum för bataljonen.

Byggherre och arkitekter har noga valt platsen och tagit fasta på den fantastiska utsikten över Hårsfjärden. Tornkroppens stomme har tydligt markerats. I utformningen av räcken och konferensrum ville de anknyta till den marina verksamheten på Berga.