Fortifikationsverkets logotyp och symbol
  • Talande webb
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer

Dyktanken i Karlskrona

Fortifikationsverkets fastighetsbestånd är brett – allt från enkla kallförråd till byggnadsminnen och högteknologiska, moderna byggnader.

Dyktanken i Karlskrona

Fiskmåsarna kastar skuggor på de höga, smala huskropparna. En av dem rymmer en 18 meter djup cylinderformad bassäng. Här inne bedriver Försvarsmakten livsviktig utbildning och kvalificerad medicinsk behandling.

Dyktanken

Dyktanken i Karlskrona är den enda i sitt slag i Sverige. Men rymmer i ett internationellt perspektiv en unik verksamhet. Bara i ett fåtal länder i världen finns något liknande. Dykeriverksamhet är en högriskverksamhet. Här i världens äldsta, fortfarande använda dyktank utbildas dykare och ubåtspersonal från hela världen. Under strikt kontrollerade former övas bland annat fri uppstigning och utstigning – tekniker som utvecklats för att kunna ta sig ut ur sjunkna ubåtar.

Själva dyktanken utgörs av en 18 meter djup stålcylinder. I botten på tanken finns två slussar, en enmanssluss och en flerpersonssluss. Vid all dykarutbildning i övningstanken finns dykarläkare och narkossköterska närvarande för att kunna hantera eventuella olyckor snabbt. Inom en minut efter att fri uppstigning är genomförd upptäcks de flesta skador. Lika snabbt är personen under vård i en tryckkammare som finns bredvid bassängen. Försvarsmaktens två tryckkammare i övningstanken är till för att behandla olyckor i samband med utbildning i fri uppstigning. Man kan även ta emot personer som skadats i civila dykolyckor.

En normal behandling går till så att patienten trycks ner till det djup som motsvarar femton meter under vattenytan. Där andas patienten in 100% syrgas under 90 minuter, vilket ger maximal syrgasmättnad. Behandlingen upprepas vid behov och övervakas alltid av medicinsk personal. I den större av tryckkamrarna som används finns plats för upp till sex personer och medicinsk utrustning som till exempel respiratorer. Behandling i tryckkammare används också vid kolmonoxidförgiftning (rökgasförgiftning) och erbjuds även patienter med svårläkta sår orsakade av bakterier eller strålbehandling. DNC, Försvarsmaktens Dykskola, har ett samarbete med Anestesikliniken på Blekingesjukhuset och tar vid behov emot patienter från hela Sverige.

Dyktanken exteriör