Fortifikationsverkets logotyp och symbol
  • Talande webb
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer

Särimner, övningsanläggning

Fortifikationsverkets fastighetsbestånd är brett – allt från enkla kallförråd till byggnadsminnen och högteknologiska, moderna byggnader.

Särimner, övningsanläggning

Under dramatiska förhållanden i hällande ”regn” och med kraftig slagsida arbetar en grupp plutonsbefäl och blivande maskintekniker med att täta läckor på en av marinens jagare. Det är bråttom – fartyget riskerar att sjunka.

Plutonsbefälen från Vaxholms amfibieregement arbetar febrilt som om de var på ett läckande fartyg till sjöss i hårt väder. Som åskådare är det också lätt att leva sig in i stundens allvar. Men det rör sig om utbildning i skrovskadeskydd. Gruppen övar att täta fartygsläckor under verklighetstrogna förhållanden. Platsen är Örlogskolorna på Berga i Haninge söder om Stockholm.

Anläggningen finns i en röd tegelbyggnad från 1956. Huset kallas Särimner och har liksom de andra byggnaderna på Berga örlogsskolor fått sitt namn från den fornnordiska mytologin. Särimner var den galt som Snorre Sturlason berättar om i sin Edda hur den varje kväll slaktas och kokas för att sedan dagen därpå stå levande i spiltan igen. En beskrivning av den idealtillvaro som väntar dem som stred för Valhall.

I fallet med Särimner på Berga är det en attrapp av marinens Östergötlandsjagare som under varje övning sjunker för att sedan dagen därpå åter vara hel och redo för nya övningar. All marin personal utbildas i skrovskadeskydd. Det innebär att både värnpliktiga och yrkesofficerare utbildas i länsning och läcktätning av fartyg. Då är Särimner på Berga en lämplig plats.

När anläggningen sattes i drift 1957 användes både jagare och kryssare i marinen. Sedan år 1982 då den sista jagaren lades upp använder marinen istället kustkorvetter. Det senaste tillskottet är korvetten Visby som är tillverkad av kompositmaterial, det vill säga en sorts plast.

Text: Monica Strandell