Fortifikationsverkets logotyp och symbol
  • Talande webb
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen
Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer

SIB, övningsanläggning för strid i bebyggelse

Fortifikationsverkets fastighetsbestånd är brett – allt från enkla kallförråd till byggnadsminnen och högteknologiska, moderna byggnader.

SIB, övningsanläggning för strid i bebyggelse

Anläggningen i Kvarn utanför Motala är Sveriges största SIB-anläggning (strid i bebyggelse) och den mest datatekniskt avancerade.

Här kan militärer utbildas och träna för strid i bebyggelse med skarp ammunition, även med stridsvagn och stridsfordon 90. Det mesta som kan utgöra prövningar för ett stridande förband i en stadsmiljö finns här.

Anläggningen består av ett 40-tal olika byggnader: 23 olika typer av två- och trevåningsbyggnader, två villor varav den ena med källare, två teknikhus med varierande planlösning, två så kallade search houses upprättade efter ritningar från US Army, 11 kulissbyggnader, ett förråd, ett prickskytte- och klättringstorn samt ett övningsledningshus där datorkraften till instrumenteringen av anläggningen finns.