Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Byggnadsminnen

Fortifikationsverket förvaltar ett stort antal byggnader som är klassade som statliga byggnadsminnen. Syftet med byggnadsminnen är att bevara spår av historien som har stor betydelse för förståelsen av dagens och morgondagens samhälle och att garantera människors rätt till en viktig del av kulturarvet.

För att reglera hur det kulturhistoriska värdet ska tas tillvara fastställer regeringen särskilda skyddsbestämmelser för varje byggnadsminne.

Militära och civila byggnader

Byggnadsminnena inom Fortifikationsverket omfattar både byggnader och anläggningar som är uppförda för försvarets behov och byggnader som ursprungligen uppförts för civila ändamål. De före detta civila byggnaderna har hamnat inom verkets förvaltning genom inköp av mark för övningsområden.

Bland de militära byggnaderna är armén representerad bland byggnadsminnena av 1800-talets lägerbebyggelse och det tidiga 1900-talets kasernområden i bland annat Boden, Skillingaryd, Skövde och Stockholm. Marinen representeras av marinbasen i Karlskrona, och flyget av byggnader och en hangar i Linköping. Bland byggnader ursprungligen uppförda för civilt bruk finns fem herrgårdar, sex fyrar eller fyrplatser och en före detta karantänstation.

Läs mer om våra statliga byggnadsminnen

Boden

Ballonghallen
Havremagasinet

Stockholm

Kavallerikasernen
Berga slott
Karlbergs slott

Linköping

Lägerbebyggelse på Malmen

Karlskrona

Amiralitetskyrkan Ulrica Pia
Bildhuggarverkstaden
Inventariekammare Silverhuset
Kungsholms fort
Wasaskjulet

Läs mer om vår gamla bebyggelse som inte är klassade som statliga byggnadsminnen:
Övrigt kulturarv