Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Övnings- och skjutfält

Fortifikationsverket äger övnings-och skjutfält över hela Sverige. Markerna används mestadels av Försvarsmakten i utbildningssyfte. Vidsel i Lappland är det största sammanhängande övningsområdet och är till ytan lika stort som Öland.

Myndighetens skogsbruk ska i första hand förse Försvarsmakten med lämplig övningsterräng. Detta ställer särskilda krav. Skötseln handlar både om ett hållbart skogsbruk och om att skapa lämplig terräng att öva i. Önskemålen kan handla om skjutplattor, fria skottfält, körstråk för stridsfordon och stabs- och anläggningsplatser. Platserna måste kunna simulera skarpt läge och så långt möjligt likna riktiga stridsmiljöer.

På Fortifikationsverkets mark finns flera naturreservat med stor biologisk mångfald och höga naturvärden. Mer än hälften av arealen skyddas i någon form som till exempel naturreservat, SNUS-områden och Natura 2000-områden.