Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Ny utbildningshall för Patriot hos Lv 6 i Halmstad

FMV och Försvarsmakten har utvärderat olika system för att förstärka Sveriges luftförsvar med ett medellångräckviddigt luftvärnssystem. I augusti 2018 togs beslutet att köpa in Luftvärnssystem 103 Patriot och utbildning och förvaring av systemet ska bedrivas hos Lv 6 i Halmstad.

Fortifikationsverket ska se till att Patriotsystem och fordonsekipage har någonstans att förvaras samt att lämpliga utrymmen skapas som möjliggör god utbildning av personal.

Fortifikationsverket ska därför upprätta en stor utbildningshall med area på över 20 000 kvadratmeter, det vill säga nästan lika stor som tre fotbollsplaner. Projekteringen har nu startat, efter en fördröjning på ca sex månader på grund av överklagan på upphandlingen för projekteringen, och beräknas vara klar i början av 2022.

Färdig i slutet av 2024

Hallen beräknas vara färdigställd i slutet av 2024 och i tillämpliga delar uppförd enligt Miljöbyggnad Silver-standard. Byggnaden kommer att bestå av två våningsplan, och innefatta kontorssalar, utbildningshallar och materielunderhållshallar; totalt åtta stycken stora hallar. Runt om byggnaden kommer det att finnas stora inhägnade rangerytor.

Kommande händelser i projektet

  • 2021 – feb 2022 projektering bygghandlingar
  • Q1 2022 upphandling av byggentreprenör
  • Q3 2022 beräknad byggstart entreprenör
  • Q4 2024 tillträde Försvarsmakten