Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Danne och Patric – driftchef och drifttekniker

Danne och Patric – driftchef och drifttekniker

Två män står framför silos.

Fastighetsdrift – hur funkar det egentligen? Danne och Patric vet. Båda jobbar i Kungsängen, ett av Fortifikationsverkets största driftdistrikt. Och i takt med att Försvarsmakten växer, blir medarbetarna fler.

Arbetet innebär tillsyn, skötsel och felavhjälpning på fastigheterna. Detta skapar underlag för planerat underhåll till förvaltarna. Vad behöver åtgärdas? Och när bör det ske? Det blir en form av önskelista. Sen gäller det att prioritera och göra verklighet av planerna.

Utöver lagstadgade besiktningar sker planerad tillsyn av fastigheter två gånger om året. Vissa installationer kräver tätare service. Idag finns ett par hundra aktiva ärenden ”på listan”.

– Det kan handla om en trasig kompressor, att ventilationen inte funkar, att en dammsugare sjunger på sista versen. Ett bra knep är att använda alla sinnen vid tillsyn – titta, lukta, lyssna, kläm och känn, säger Patric som är serviceansvarig drifttekniker, SAT.

Danne och Patric har tillsammans utvecklat driftplaneringen i distriktet – med gott resultat.

Med bättre planering och regelbunden service har felavhjälpande ärenden minskat från 600 till 50, vilket ger lägre kostnader. Dessutom har kunderna blivit nöjdare. Fler medarbetare med rätt kompetens är en bidragande orsak.

Ett led i arbetet med att effektivisera driftplaneringen är att delegera mer och utöka det egna ansvaret, att satsa på kompetensutveckling och kunskapsutbyte för att medarbetare ska utvecklas.

– Många nya medarbetare på kort tid är en utmaning, men vi har bra mentorer som lär upp dem så de växer in i sina roller. Det har fungerat jättebra, säger Danne, driftchef.

Att få vara med hela vägen, se sin roll i helheten och kunna påverka är viktigt för trivsel och utveckling.

– Jag är övertygad om att alla känner att de bidrar, inte bara ”går till jobbet”. Det här är så mycket mer. Det är för att Försvarsmakten ska kunna göra ett bra jobb som vi gör vårt. Och utvecklingen inom försvaret påverkar oss i allra högsta grad, säger Danne.