Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Kristian – Fordonssamordnare

Kristian – Fordonssamordnare

Redskapsbärare, fyrhjulingar och traktorer. Som fordonssamordnare på Fortifikationsverket har Kristian Andersen stenkoll på alla typer av fordon och maskiner. Uppdraget som fordonssamordnare handlar om skapa ett helhetsperspektiv för fordonsflottan och därigenom hitta effektiviseringar och miljövinster.

Porträttbild.

Som fordonssamordnare har man det övergripande ansvaret och därmed helhetsperspektivet på fordonsflottan.

– Det blir bättre ekonomi och du spar tid genom att någon har den övergripande kollen. I arbetet ingår även att förenkla, förtydliga och effektivisera rutiner och processer. Allt blir enklare om vi arbetar på liknande sätt, kommenterar Kristian.

Kundens krav och miljömål balanseras

En vanlig dag kan växla mellan upphandlings- och inköpsärenden vid datorn, möten med kollegor och leverantörer, och att se till att utrustningen lever upp till alla krav och behov. Här finns bland annat behovet av robusta fordon som exempelvis fyrhjulsdrivna fordon med hög markfrigång. Samtidigt har Fortifikationsverket ett mål att minska koldioxidutsläppen från resor och transporter med 10 procent till 2023 (jfr 2019).

Vi bidrar till miljömålet genom att förnya fordonsparken och använda moderna bilar. Där det är möjligt inför vi även bilar med alternativt bränsle som laddhybrider. Samtidigt kräver verksamheten många gånger robusta fordon som kan ta sig fram överallt.

Robusta fordon

Den senaste tidens utveckling med nytt försvarsbeslut och ökade anslag innebär högre krav på Fortifikationsverket, försvarsfastigheterna – och fordonen.

– Fordonen måste vara hela, rena och möta verksamhetens behov. Vi behöver utöka med bättre anpassade fordon för att erbjuda robusthet i skarpa lägen, säger Kristian och nämner branden i Älvdalen 2018 som ett exempel på när det var svårt att ta sig fram med befintliga fordon.

Behoven varierar över tid men oavsett vad det gäller, finns det alltid en budget och ett miljötänk att förhålla sig till.