Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Ove - Drifttekniker

Ove – Drifttekniker

Ove på skoter

”Friheten framförallt!”

Tänk dig att Gällivare ligger så långt söderut du kan komma i ditt område. Du har Pajala i öster, Sareks Nationalpark i väster, Treriksröset som tak och 34 mil till din närmaste kollega.
Så ser Ove arbetsplats ut när han sköter tillsynen på Fortifikationsverkets lokaler i det här området.

– Jag är väl något av en ensamvarg som bökar sig fram genom tillvaron.

Ove är hantverkare i grunden och arbetar som serviceansvarig tekniker sedan 1996.

– Vi har ett helt unikt fastighetsbestånd vilket innebär en hel del utmaningar. Du måste alltid vara beredd och flexibel: Man vet aldrig vad som kommer att hända under dagen…
Arbetet innebär också att du alltid behöver ha en riskanalys och ett säkerhetstänk i bakhuvudet.

Oves arbete kan handla om att hantera översvämningar, läckage eller strömavbrott. I tillsynen ingår även arbeten som att skotta och bygga och mindre reparationer. I de fall större arbeten ska genomföras tar han hjälp av kollegor från Boden eller från Försvarsmaktens personal på Skjutfältet i Kalixfors.

Vi har en fin laganda internt där ingen håller inne med sin kunskap och alla hjälps åt. Vi har också en mycket bra relation med vår kund som vi känner väl vid här laget. Försvarsmakten är pålitlig och robust att samarbeta med och vi respekterar varandra.

Ove jämför sitt arbete här med tillvaron som hantverkare och radar upp ett antal fördelar.

– Det är mycket mer varierande än på till exempel en byggarbetsplats, det är bra med semester och lätt att få ledigt när du behöver. Jag blev änkling för några år sedan och då fick jag ett även väldigt fint stöd från arbetsgivaren för att klara av den situationen.

– Men det bästa av allt är ändå friheten! Jag följer vår driftplan men prioriterar och planerar min dag själv – frihet under ansvar är det som gäller.
Om det är en fin och lugn dag, ja då hoppar jag i bilen och far iväg mot fjället för att göra det jobb som behöver göras där.