Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Veiler – drifttekniker

Veiler – Drifttekniker

Porträtt av man.

Det är en hel del som ingår i driftteknikern Veilers jobb. Driftansvar för pelletspannor, RME-oljebrännare, skjutbanor. Och SIB:en förstås. SIB står för Strid i bebyggelse och är det namn som används i dagligt tal när man pratar om Markstridsskolans övningsanläggning, i det här fallet handlar det om anläggningen i Kvarn.

Kvarn, utanför Motala, är en av två platser för Markstridsskolans utbildning av blivande chefer inom Försvarsmakten. Här har Fortifikationsverket egna lokaler och kontor och där Veiler arbetar som drifttekniker.

Här trivs jag bra, det är fritt, jag har stort eget ansvar och får arbeta nära naturen.

Specialbyggda kulisshus

Byn Kvarn består av en samling fastigheter, klassade som skyddsobjekt. Här finns hotell, förläggningar, kaserner, kontor, utbildningslokaler med mera. Förutom Markstridsskolans utbildning kommer förband från hela Sverige hit för att öva strid i bebyggelse. Även rökdykare från Räddningstjänsten, polisen och utländska förband använder anläggningen.

– Det är en ministad på nästan en kvadratkilometer med två- och trevåningshus i trä och betong – allt för att vara så naturtrogen som möjligt. I fastigheterna finns tekniskt avancerad utrustning som styrs och kontrolleras av övningsledningen med kameror och storbildskärmar, berättar Veiler.

Efter varje övning är det Veilers ansvar att återställa fastigheterna tekniskt och byggnadsmässigt till ursprungligt skick.

Ibland bjuder tekniken på extra utmaningar – allt fungerar inte alltid som det ska. Då måste man felsöka för att först hitta problemet och sedan lösningen.

– Vår uppgift är att se till att Försvarsmaktens verksamhet fungerar. Vi jobbar tillsammans mot samma mål. Och vi har en robust och pålitlig anläggning, avslutar Veiler.

Läs mer med om SIB-anläggningen i Kvarn