Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Ammunitionsröjning på Bulid utanför Uddevalla

Fortifikationsverket genomför ett arbete med att kartlägga, undersöka och utföra riskreducerande åtgärder på delar av ett nedlagt övnings- och skjutfält där det kan finnas ammunitionsskrot och oexploderad ammunition (OXA).

Arbetet utförs i samarbete med entreprenören Envytech som är experter på hantering av ammunition. Projektet beräknas pågå till och med 30 juni 2020 och under tiden kan delar av arbetsområdet spärras av. Det är olämpligt att vistas i arbetsområdet och viktigt att respektera avspärrningarna. När avspärrning är uppsatt råder tillträdesförbud.

Den 22-24 juni spränger vi ammunition som hittas i samband med arbetet. Det görs på en avgränsad och säker sprängplats. Under dessa dagar kommer närboende och de som rör sig i området höra sporadiska smällar i varierande styrka.

Fakta om OXA
På gamla övnings- och skjutfält finns ammunition som härstammar från Försvarsmaktens verksamhet kvar i marken. När skjutvapen används förekommer det att viss ammunition inte exploderar som den borde gjort. Denna oexploderade ammunition (OXA) kan finnas kvar på området i många år och fortfarande vara farligt. OXA kan se ut på många olika sätt, både vad gäller storlek, form och kvalitet. OXA är explosivt åldersbeständigt och oavsett om ammunitionen är ny, blank och ren eller gammal, rostig och smutsig ska OXA alltid betraktas som farligt. Sprängämnen och tändladdningar kan fortfarande vara intakta och känsliga. Därför kan allt som ser ut som en granat, missil, projektil eller ammunition vara en fara för liv, hälsa och egendom.