Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Arkitekt vald för ny matsal och mässbyggnad på Karlberg

Under sommaren 2021 avgjordes vilken arkitektfirma som fick det prestigefulla uppdraget att rita den nya matsalen och mässbyggnaden på Karlberg.

Huskropp i ljus betong med avlånga smala fönster längs med fasaden.
Nya mässbyggnaden och matsalen på Karlberg. Bild: Videgård och Tham.

Fem arkitekter bjöds in i ett så kallat ”Parallellt uppdrag” för att ge förslag till en kvalificerad lösning. Tham & Videgård arkitekter valdes av en bedömningsgrupp som består av Fortifikationsverkets arkitekturråd, projektledning och förvaltning samt representanter från Försvarsmakten.

– Det här blir en spännande byggnad som uppfyller högt ställda krav på funktion, arkitektur och relationen till kulturmiljön på Karlberg, kommenterar Fortifikationsverkets verksarkitekt Christian Frisenstam.

Försvarsmakten befinner sig i tillväxt och satsar på officersutbildningen på Militärhögskolan Karlberg för att på sikt öka sin operativa effekt. För det krävs det infrastrukturella utbyggnader på området och det sker i samarbete med Fortifikationsverket.
Förslaget för den nya matsalen och mässbyggnaden kommer att ingå i arbetet med detaljplanen för allt som nu planeras på Karlberg. Den nya byggnaden blir startskottet för att komma vidare med flera andra större investeringar.

Läs mer om Karlbergs framtida utveckling
Läs mer om byggnaden på Tham & Videgårds webb