Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Arkitekturprisvinnare 2017 flygledartornet i Vidsel

”Ett torn som stolt reser sig ur den norrländska tallskogen” Vinnaren av arkitekturpriset 2017 är korad – flygledartornet i Vidsel. Priset delades ut under Fortifikationsverkets arkitekturdag 22 november.

– För att skapa en koppling mellan byggnadens utformning och stridsflygens extrema hastigheter, har byggnaden fått ett mönster inspirerad av formel 1-bilars fartränder, berättar arkitekt Niklas Granljung, a och d arkitektkontor.

Projekteringsledare Anders Burman, från samma kontor, berättar vidare att det är en mycket tekniskt utmanande byggnad. I golv och väggar finns lika mycket teknik som under huven på en modern bil. Båda två framhåller lagarbetet i projektet med projektledare Jan Heikkilä hos Fortifikationsverket och entreprenören PEAB.

Arkitekturpris

Ur juryns motivering

”Flygbasen i Vidsel, i Norrlands inland, ligger på sandhed omgiven av gles tallskog. Det är en robust byggnad som tar för sig på den vidsträckta platsen, en karaktärsfull symbol för hela flygbasen. Byggnaden är konsekvent genomförd på alla nivåer, från de olika storlekarna på fasadens fibercementskivor till färgsättning och byggnadens helhet.

Det lite knubbiga tornet, som skjuter upp ur den lägre delen, har fått en form som förmedlar en känsla av stolt självmedvetenhet. Färgsättningen är kraftfull och anpassad till det omgivande landskapet – den grågröna tallskogen mot det sprakande röda i solnedgången eller de faluröda gårdarna. Den lätt förskjutna symmetrin gör tornet till en egensinnig och karaktäristisk figur vid landningsbanan.”

– I vårt arbete med miljömålen, där god bebyggd miljö ingår, är arkitekturfrågorna viktiga. Såväl i den långsiktiga planeringen av våra garnisoner som i de enskilda projekten, säger Urban Karlström, Fortifikationsverkets generaldirektör.

Fortifikationsverkets arkitekturpris har instiftats för att utveckla den militära byggnadstraditionen och inspirera till god arkitektur i försvarsfastigheter. Priset tilldelas objekt i Fortifikationsverkets fastighetsbestånd.

Arkitekturpris