Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Bästa platsen för Dalregementet

De senaste försvarsbeslutet medför stora satsningar på totalförsvaret och det innebär bland annat etableringar av fem regementen och en flygflottilj. Aktuella orter är Arvidsjaur, Sollefteå/Östersund, Falun, Uppsala, Kristinehamn och Göteborg. Etableringarna stärker försvarsförmågan och Fortifikationsverkets roll är att i tätt samarbete med Försvarsmakten planera för väl fungerande mark och byggnader för verksamheterna.

Ett viktigt steg har nu tagits i Falun där den mest lämpliga platsen valts ut och det är i närheten av nuvarande övningsområdet vid Myrans östra del. Där blir det bäst, både för Försvarsmaktens verksamhet och för Fortifikationsverkets möjligheter att bygga ändamålsenliga och långsiktigt hållbara lokaler.

– Platsen ger helt enkel rätt förutsättningar när det gäller långsiktig ekonomi, hållbarhet och utveckling för den militära verksamheten. Det färdiga regementsområdet som ska planeras blir modernt och innehåller bland annat matsal, kanslihus, kaserner och utbildningslokaler, säger Jan-Olov Hedqvist, chef för region Mitt på Fortifikationsverket.

Dalregementet I 13 återinvigdes oktober 2021 i tillfälliga lokaler och det som nu planeras är det långsiktiga regementsområdet. Arbetet framåt görs i tätt samarbete mellan Fortifikationsverket, Försvarsmakten och Falu kommun.

– Försvarsmakten och Fortifikationsverket har tittat på tre alternativ för gruppering av det nya regementet i Falun. Det alternativ med bäst förutsättningar är området i anslutning till övningsområdet vid Myran. Exakt hur området ska exploateras kommer beslutas i fortsatt dialog med Falu kommun, säger överste Ronny Modigs, chef för Dalregementet.

Tre män framför en kartbild

Kommunalråd Joakim Storck (C), överste Ronny Modigs chef Dalregementet och Jan-Olov Hedqvist regionchef Fortifikationsverket planerar för Dalregementets framtid.