Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Bättre miljö för bin i Kallinge

Ronneby flygplats trafikeras inte bara av flygplan och helikoptrar. Bin och andra vilda pollinatörer använder också området för start och landning. Fortifikationsverket har tillsammans med Försvarsmakten och Länsstyrelsen anpassat miljön så att de ska trivas ännu bättre.

Pollinering är bland annat viktigt för biologisk mångfald och livsmedelsförsörjning. Naturliga miljöer för vilda pollinatörer har successiv minskat och måste återskapas. Runt Ronneby flygplats innebär det bland annat att vi röjt och skrapat mark för att få fram mer öppna sandytor. Jord och sand har schaktats, grushögar etablerats och ängsfröer sås in i miljön. Högt gräs har slagits och samlats upp för att befintlig flora ska kunna växa bättre.

Ronneby flygplats i Kallinge i Blekinge ägs och förvaltas av Fortifikationsverket. Flygplatsen används både för militär och civil verksamhet och delas av bland andra Blekinge Flygflottilj F 17 och Swedavia. Åtgärderna runt flygplatsen är exempel på Fortifikationsverkets insatser inom ramen för regeringens satsning på att förstärka förutsättningarna för vilda pollinatörer.


Foto: Länsstyrelsen Blekinge
Sandblottor skapas och sly rensas för att skapa bra förutsättningar för vilda pollinatörer.

Läs mer om Fortifikationsverkets hållbarhetsarbete.