Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Fördubblade investeringar

Läget i omvärlden och ett uppdämt investeringsbehov hos Försvarsmakten gör att Fortifikationsverkets investeringar kommer att fördubblas de närmaste åren.

– Den framtida prognosen ligger på runt 2 miljarder kronor per år. Det handlar om allt från utbildningslokaler och förläggningar till kontor, garage och skärmtak, säger Agneta Arosenius, chef för Investeringsenheten vid Fortifikationsverket.

Vilka investeringar är de största utmaningarna?

– De som har kortast genomförandetid, där kunden har behov av en snabb inflyttning. Tofta på Gotland är ett bra exempel, här finns en nästan hopplös tidsplan, som vi i stort ändå ser ut att klara. En annan utmaning är att allt fler projekt har någon form av sekretess.

investeringar
Klicka på bilden för att se den i större format.

 

Hur svårt är det att rekrytera folk till de jobb som investeringarna kräver?

– Ganska svårt. De flesta vi anställer kommer från byggbranschen, vilket är en kompetens som efterfrågas i hela samhället. Det vi främst kan locka med är att vi har spännande, annorlunda och mycket varierande projekt.

Hur finansieras alla projekten?

– Som ett statligt verk lånar vi i Riksgälden. Varje år lämnar vi in ett budgetunderlag till regeringen med en låneram, hur mycket pengar som krävs det närmaste året för att finansiera de planerade investeringarna. Det är viktigt att det blir rätt, för om behovet hos kunderna ökar under året så kan vi inte komma i efterhand och begära mer. Investeringar som kräver nytt kapital påverkar naturligtvis hyreskostnaderna.

Är ni på Fortifikationsverket glada över alla nya uppdrag?

– Ja, även om det på kort sikt är en utmaning. Vi har visserligen anställt ett antal nya projektledare och kommer att anställa ännu fler, men det tar tid innan ny personal är på plats och inne i rutinerna. Men sett i ett längre perspektiv är vi stolta över att få spela en viktig roll i försvaret av landet.