Vikten av klimatsmarta lösningar i ett växande försvar var i fokus när försvarssektorn bjöd in till ett gemensamt energiseminarium på Försvarshögskolan i Stockholm.
– Försvarsmaktens uppdrag att värna om demokratin, och vår frihet och rätt att leva som vi vill ska genomsyras av ett hållbarhetstänk. Med utgångspunkt i FN:s mål i Agenda 2030, de nationella miljömålen, och Försvarsmaktens egna mål ska arbetet på strategisk, som taktisk och operativ nivå präglas av hållbarhet, sa Försvarsmaktens generaldirektör Peter Sandwall i sitt inledningsanförande. Han betonade också att energieffektiviseringar är viktiga, både av klimat- och säkerhetsskäl och att ett fortsatt gott samarbete mellan försvarsmyndigheterna är av största vikt.
Försvarets tillväxt har stor påverkan på infrastrukturen vilket påverkar Fortifikationsverket i sin roll som fastighetsägare och hyresvärd.
– Det är i tider av tillväxt som vårt miljöarbete har störst möjlighet att göra skillnad. Ju mer vi gör, desto större blir vårt klimatavtryck och desto viktigare är det att vi skapar maximala förutsättningar till reducerade koloxidutsläpp och energieffektivisering, sa Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson. Hon beskrev myndighetens målsättningar att alltid bygga, bruka och byta rätt – vilket kräver tät dialog och gott samarbete med de som använder fastigheterna.
Samarbetet kring energifrågor inom försvarssektorn är väletablerat och seminariet ytterligare ett steg i ambitionen att dela kunskap och erfarenheter med varandra och andra aktörer inom energiområdet. Förutom Försvarsmakten, FMV, Fortifikationsverket, FOI, FRA och Försvarshögskolan medverkade även Energimyndigheten och Akademiska hus.
Energiledningssystem, test av solcellslösningar, minskade transporter av drivmedel, konvertering av olja till förmån för pellets och bioolja, laddinfrastruktur, effektiv reservkraft och anpassning till klimatförändringar nämndes som exempel på försvarssektorns pågående satsningar för minskade utsläpp och mer effektiv energianvändning.
Fortifikationsverkets första storskaliga solcellspark testas utanför Skövde garnison. Den beräknas producera 500 000 kWh per år. Foto: Tobias Andersson