Försvarssektorn driver sedan drygt ett år det gemensamma projektet Testbed PFAS tillsammans med forskningsinstitutet RISE. Projektet bjuder in företag, innovatörer, forskare och andra aktörer som vill testa sina lösningar och produkter i professionell laboratoriemiljö och på kontaminerad mark.
Resultaten ska bidra till samhällets behov av realistiska, hållbara och kostnadseffektiva efterbehandlingsmetoder för PFAS-föroreningar samt till nya alternativa släckmedel och släckmetoder.
Foto: David Lagerlöf för RISE
Testverksamheten är i full gång och under det gångna året har det genomförts en mängd tester och utvärderingar i laboratoriemiljö och i brandhallar. Nästa steg är att utöka verksamheten med fler laboratorieförsök samt större fältskaleförsök på fysiska platser och där testa lösningar för rening av jord och vatten som innehåller höga halter PFAS.
– Under förra året, projektets uppstartsår, genomförde RISE ett 40-tal tester och utvärderingar av olika lösningar inom de två spåren ARV och FRAMTID med spännande resultat. I år växlar vi upp och genomför ännu fler tester och utvärderingar i laboratorieskala för att kunna gå vidare till mer storskaliga försök i fält på kontaminerad mark samt brandtestfält. Gällande rening av vatten och jord från PFAS har vi sett att olika metoder kan komplettera varandra och att det kan komma att krävas en kombination av olika tekniker för att lösa olika kontamineringssituationer, säger Tove Mallin, forskare på RISE och projektledare för Testbed PFAS.
Tove Mallin, projektledare för Testbed PFAS