Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Fortifikationsverket färdigställer utbildningslokal för cyber på rekordtid

Den 21 september invigdes den nya utbildningslokalen för cybersoldater på Ledningsregementet i Enköping. Den 4 oktober flyttar nya värnpliktiga cybersoldaterna in.

Händer som klipper blågult band

Generalmajor Thomas Nilsson och Ledningssystemchefen, Brigadgeneral Mattias Hanson klipper tillsammans bandet till den nya utbildningslokalen för Försvarsmakten värnpliktiga cybersoldater. Foto: Daniel Sanchez, FM Ledningsregementet

– Målet  är att etablera framstående utbildning inom cyberförsvar och cybersäkerhet i Sverige vilket den nya lokalen kommer att ytterligare skapa förutsättningar för, säger Försvarsmaktens chief information officer Thomas Nilsson.

Under invigning fick Fortifikationsverkets projektledare Kalle tillsammans med personal från Försvarsmakten ta emot jetonger (medaljer) för sina extra ordinära insatser för att omvandla en skogsdunge till en färdig och skräddarsydd utbildningsanläggning på rekordsnabba 18 månader.

Nya utbildningsanläggningen. Foto: Daniel Sanchez, FM Ledningsregementet

Kalle, projektledare Fortifikationsverket.

– Alla har jobbat jättebra tillsammans! Har det dykt upp något problem så har vi löst det gemensamt. Det har varit otroligt stimulerande att arbeta med så här engagerade medarbetare – allt från byggjobbare till de högst beslutande, berättar Fortifikationsverkets Kalle som har varit projektledare och fortsätter:

– Det var lite förvånande men väldigt roligt att få medalj! Men det är inte bara min medalj utan hela projektets. Alla har verkligen gjort sitt yttersta för att ro det här i hamn, avslutar Kalle.

Cybersoldatutbildningen är ett samarbete mellan flera förband och försvarsgrenar. Den är en är en del i ett större koncept och struktur för ett personal- och karriärsystem inom cyberförsvaret. Den ska bidra till tillväxt och öka Försvarsmaktens kapacitet och uthållighet. Tillsammans med övriga uppgifter som nu sjösätts kommer den att bidra till Svenskt cyberförsvar världsklass.