Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Fortifikationsverket utökar beståndet i Umeå

Fortifikationsverket har köpt övre delen av Umestan Företagspark. Affären inleddes 2018 och slutfördes i och med ett regeringsbeslut i september 2020. Den aktuella fastigheten består av åtta byggnader och cirka 55 000 kvadratmeter mark.

Fastigheten är ett gammalt regementsområde som ligger i anslutning till Umeå garnison. Den tidigare ägaren var Lerstenen Umestan och Fortifikationsverket har för Försvarsmaktens del hyrt delar av fastigheten under en längre tid. Nu väljer man att köpa för att skapa förutsättningar för Försvarsmaktens tillväxt, ökade behov och utveckling i Umeå.

– Vi är mycket nöjda med att äga området istället för att hyra det. Ett långsiktigt ägande ger oss möjlighet att anpassa mark och byggnader samtidigt som det är en bättre lösning både ur ett säkerhetsmässigt och ekonomiskt perspektiv, säger Karl-Martin Svärd, chef för fastighetsutveckling på Fortifikationsverket.

– Fortifikationsverkets förvärv av Stadsliden 3:10 innebär att Försvarsmakten i Umeå Garnison får tillgång till, och egen rådighet över, väl anpassade lokaler och markytor för vår verksamhet. Dessa utgör avgörande förutsättningar för att Försvarsmakten ska kunna tillväxa i den takt som våra politiker och Försvarsmaktsledningen inriktat, säger Mathias Wallin, planeringschef på Totalförsvarets Skyddscentrum.

Fastigheten förvärvades för 85 miljoner kronor den 30 september 2020.


Övre delen av Umestan Företagspark.