Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Fortifikationsverket utökar fastighetsbeståndet på Gotland

Fortifikationsverket förvärvar Suderbys herrgård strax söder om Visby. Tillträdet sker årsskiftet 2023/2024 och redan nu hyrs delar av gården in för att möta Försvarsmaktens växande logibehov.

Suderbys herrgård består av två fastigheter, Suderbys 1:40 och 1:41. Totalt rör det sig om ett tiotal byggnader om cirka 5 000 kvm och 44 hektar mark. Fastigheten ligger tvärs över vägen från Gotlands regemente P 18 samt Tofta skjutfält som redan i dag ägs, utvecklas och förvaltas av Fortifikationsverket.

– Förvärvet är avgörande på kort sikt för att Gotlands regemente ska kunna utbilda fler värnpliktiga. På längre sikt har fastigheterna stor potential som vi nu kommer att börja titta närmare på, säger regementschef Magnus Frykvall.

Antalet värnpliktiga ökar

Gotlands regemente utbildar just nu 40 värnpliktiga, men till sommaren rycker 88 unga kvinnor och män in för grundutbildning. Inom några år ska utbildningsvolymen upp till mellan 200 och 300 per år. På regementsområdet bygger Fortifikationsverket just nu bland annat kasern, matsal och utbildningslokaler som ska stå färdiga tidigast hösten 2024.

– Med det här förvärvet skapar vi ytterligare möjligheter för Försvarsmakten att bedriva sin viktiga verksamhet på Gotland, säger Karl-Martin Svärd, chef för fastighetsutvecklingsenheten på Fortifikationsverket.

Militärer uppställda vid Suderbys herrgård.

Suderbys herrgård blir logi för värnpliktiga vid Gotlands regemente P 18. Foto: Tomas Ängshammar, Försvarsmakten.

Sedan 1988 har Tofta Strandpensionat AB bedrivit konferensverksamhet på Suderbys herrgård, som historiskt även använts bland annat som lantbruksskola. Försvarsmakten har i perioder hyrt delar av gården som varit en betydelsefull resurs under återetableringen, bland annat för logi och mötesverksamhet. Renoveringar och andra anpassningar kommer successivt att ske parallellt med att Försvarsmakten börjar nyttja området. Redan i sommar flyttar de första värnpliktiga in.

Befintliga bokningar gäller

– Efter många fantastiska år på Suderbys herrgård ser vi nu fram emot att återvända hem och driva vår pärla, Tofta strandpensionat. Vi hoppas att samtliga i vår personalstyrka vill följa med oss på den fortsatta resan, säger Lena Påhlsson, VD för Tofta Strandpensionat AB.

Fram till årsskiftet fortsätter merparten av verksamheten på Suderbys oförändrad, men med Försvarsmakten som en stadigvarande hyresgäst. Försvarsmakten hyr, genom Fortifikationsverket, logidelarna av anläggningen. Befintliga bokningar i konferensanläggningen och festvåningen gäller fortfarande.