Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Fortsatt info om digitalisering av ritningar

Det har kommit frågor kring vilka som hade kännedom om den kinesiska underleverantören. Här är våra svar.

Lämnade Fortifikationsverket information till Försvarsmakten om att underleverantören fanns i Kina?

Nej, vi informerade inte om resultatet av upphandlingen och att en underleverantör var från Kina. Detta eftersom att allt ritningsmaterial var öppen information. Inför upphandlingen hade en ordentlig säkerhetsanalys och ytterligare åtgärder som maskning av information om verksamhet och geografi genomförts. Processen var godkänd av Försvarsmakten.

Respektive fastighetsenhet gjorde en lokal bedömning på plats vilka ritningar som skulle digitaliseras, analyserna stämdes av med Försvarsmakten lokalt så att eventuellt känsliga ritningar eller annan information (även om de låg i det öppna beståndet) inte skulle tas med.

Varför informerades inte regeringen?

Vi har i våra verksamhetsberättelser redogjort för detta digitaliseringsprojekt men av samma skäl som med Försvarsmakten informerade vi inte om upphandlingsprocessen och att underleverantören var kinesisk. Detta eftersom att det inte handlade om någon hemlig information eller försvarssekretess och vi följde LOU (lagen om offentlig upphandling). Lagen gör ingen skillnad på om det är en svensk eller utländsk leverantör.

Vad är då Fortifikationsverkets ansvar?

Upphandlingen och hela projektet är vårt ansvar. Vi har följt de regelverk och lagar som gäller och vi har förankrat säkerhetsanalys och process med Försvarsmakten. Vi anser att vi gjort en seriös process, väl förankrad och endast med öppen information. Vi har inte röjt några hemliga uppgifter eller försvarssekretess.

Länk till den information vi publicerade den 20 augusti om digitalisering av ritningar till Kina

Presskontakt:
Greta Stridsman
Kommunikationschef
E-post: greta.stridsman@fortifikationsverket.se
Telefon: 010-44 44 672
Mobil: 076-12 80 972