Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Hamnkapacitet i Fårösund säkrad åt Försvarsmakten

Regeringen har godkänt Fortifikationsverkets köp av marinhamnen i Fårösund. Det innebär att fastigheterna Gotland Bunge Kronhagen får köpas till en kostnad av högst 20 miljoner kronor.

Regeringen har beslutat om ett medgivande till köp av marinhamnen i Fårösund på Gotland.

Läs pressmeddelandet (daterat 26 februari) från regeringen här

Den 15 januari undertecknade Fortifikationsverket ett förvärvsavtal med säljaren Fastighets AB Bunge Kronhagen om att köpa Hamnen i Fårösund för 20 miljoner kronor. Avtalet gällde under villkor att regeringen gav sitt godkännande av köpet, ett villkor som nu är uppfyllt.

– Vi har nu tecknat avtal om köp av hamnen i Fårösund, även kallad Marinvarvet, säger Urban Karlström, GD Fortifikationsverket. Vi har därmed lyckats säkra Försvarsmaktens uttalade verksamhetsbehov under villkoret att regeringen ger sitt godkännande. Staten har då rådighet och kontroll över två hamnar på Gotland, Kappelshamn och Fårösund.

– Jag är glad över att förhandlingarna om hamnen i Fårösund nu är i mål, säger Peter Sandwall, generaldirektör i Försvarsmakten. Tillgång till kritisk infrastruktur stärker vår försvarsplanering. Vi får nu ytterligare möjligheter och handlingsfrihet vad gäller den militära närvaron på Gotland.

– Efter tillträdet återstår att se över behovet av investeringar i form av infrastruktur och verksamhetsanpassningar för att kunna få till en hamn som motsvarar vad Försvarsmakten behöver, kommenterar GD Urban Karlström.

Avtalet om hamnen avser de tre fastigheterna Gotland Bunge Kronhagen 3:69, Bunge Kronhagen 3:70 och Bunge Kronhagen 3:71. Hamnen övertas den 30 april 2018.

För ytterligare kommentarer kontakta:

Johanna Holst, pressekreterare, Fortifikationsverket 010-44 44 262
Philip Simon, presschef, Försvarsmakten 08-788 88 94