Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Hur går det på Gotlands regemente - Tofta?

I mars 2018 togs det första spadtaget för regementsområdet på Tofta. Sedan dess har så mycket hänt och här läser du en sammanfattning om det och får en guidad tur på området av vår projektledare Per.

Per slår ut med händerna, pekar och visar området. Det är inte förutan som en viss stolthet lyser igenom. Området är genomtänkt och funktionellt. Här finns också långtgående fortsatta planer för olika byggnader. Men vi börjar med allt som redan har åstadkommits:

 • Gymnastiksal
 • Multifunktionshus
 • Fordonsverkstad
 • Fordonsgarage
 • Tillfällig stabsbyggnad
 • Stridsfordonsgarage
 • Skärmtak med solceller
 • Plutonsförråd
 • Drivmedelsanläggning
 • Finspolhall
 • Vaktbyggnad
 • Sanitetshus
Man i reflexväst och hjälm står under ett skärmtak som byggs.

Per projektledare på Tofta.

– Jag är stolt över att vi har lyckats färdigställa så många funktioner under den här relativt korta tiden.

Husfasad i ljust trä med en entré i betong och glas.

Multifunktionshuset.

Hall med hög takhöjd och en trappa samt lampa i koppar och glas.

Inne i multifunktionshuset är det inrett med ljusa träslag och modern design.

Idrottshall.

Nya idrottshallen.

Verkstadsbyggnad med stålbjälkar, på golvet verktyg och maskiner.

Verkstaden.

 

Målet var att alla entreprenader skulle vara klara vid årsskiftet 2020/21. Då skulle det på Tofta finnas 30 000 kvadratmeter varm- och kallyta samlat i ett femtontal byggnader och 130 000 kvadratmeter hårdgjord yta. Per upplyser om att ”hårdgjord yta” är både den cementstabiliserade körytan och vanlig asfaltsyta. Antalet byggnader kan variera då vissa byggnader ibland nu visar sig lösa flera funktioner.

Lyckades vi nå målet?

– Javisst! Och för att lyckas med den ”första etappen” har det krävts ett nära och lyhört samarbete mellan Fortifikationsverket, Försvarets materielverk och Försvarsmakten.

 

På gång framöver

De projekt som nu planeras hänger ihop med det som var tänkt från början och inte blev av i den här omgången. Planerna för det utökade antalet värnpliktiga innebär också behov av till exempel nya kaserner och byggnader för försvarshälsa och restaurang.

Planer finns också för ett servicecenter, grovspol, övnings- och vårdhall för fordon, permanent stabsbyggnad, brandövningsplats, en ny skjutbana och mycket annat…

Skogsdunge.

Framför Multifunktionshuset planeras ett konstverk där Statens konstråd i dialog med Fortifikationsverket och Försvarsmakten gett en konstnär i uppdrag att skapa ett platsspecifikt permanent konstverk.

 

Man pekar men båda armarna mot en skogsdunge.

Här ska den nya Målverkstaden ligga. Det projektet ligger närmast i tiden att genomföra och kommer att projektledas av Niklas som är ny på Fortifikationsverket.

Man i reflexväst.

– Här har jag hamnat rätt. Arbetet är en chans för mig att få prova något nytt, utmana mig själv och utvecklas. Dessutom innebär det att jag kan flytta tillbaka till Gotland där jag har mina rötter.

– Jag förstod redan innan jag började att jag skulle komma in i ett läge där Försvarsmakten och Fortifikationsverket befinner sig i tillväxt. Men jag hade inte förstått i vilken grad vi expanderar. Med tanke på alla nyanställningar känner jag mig inte direkt ny på jobbet – hittills har jag varit med och avslutat flera av de objekt ni talade om innan och jag är också med i ett antal tidiga skeden för kommande projekt på Tofta. Och då har jag bara jobbat sedan augusti förra året.

– Jobbet är spännande, det är en rolig utmaning att tolka vår kunds behov och översätta det till färdiga byggnader. Att dessutom få möjligheten att vara en del i så pass unika projekt som stridfordonsgarage och verkstäder ger lite extra krydda, avslutar Niklas.