Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

I kunglig glans

Vår styrelseordförande Maria Norrfalk har förlänats H.M. Konungens medalj i 12:e storleken och Serafimerordens band.

Varma gratulationer Maria, vilken ära att förlänas en kunglig medalj och en ära för oss att du är vår styrelseordförande. Hur känns det?

– Tack, det är väldigt glädjande och känns verkligen jättejättekul. Jag är väldigt stolt och att jag fick den finaste medaljen är naturligtvis också jätteroligt. Det blev en fin dag där vi först hade styrelsemöte på Fortifikationsverket under förmiddagen, jag åt en trevlig lunch och blickade ut över slottet och sedan delades medaljen ut under en ceremoni på slottet. Det var festligt och fint med flera olika typer av medaljer som delades ut. Den korta motiveringen lästes upp och sedan fick jag min medalj av kungen och diplom av drottningen. Efter ceremonin var det ett mycket trevligt champagnemingel med kungen och drottningen.

Motiveringen lyder; För framstående insatser inom svensk statsförvaltning. Kan du berätta mer om varför du fick medaljen?

– Utdelningen av medaljer ska spegla hela samhället så de som får medaljen kan till exempel vara företagare, konstnärer, ämbetsmän eller ambassadörer. Jag har varit ämbetsman och chef i staten över 21 år. 9 år som gd i Skogsstyreslen, på Sida och så har jag varit landshövding. Jag är också kungens vice ordförande i Världsnaturfondens förtroenderåd. Jag vet inte vem som har nominerat mig men kungen själv har sista ordet om vem som ska få medaljerna. När jag gick fram o hämtade min medalj så läste han upp motiveringen och jag tog kungen i hand. ”Med mera” sa han då, så jag tror att det är många delar som har bidragit.

Kommer du att ha möjlighet att bära medaljen?

– Det är en fantastisk medalj och jag fick även en liten rosett som man kan ha på sig. Jag räknar med att åtminstone bära medaljen över vänster axel ett par gånger per år vid olika högtider då jag brukar ha långklänning. En årlig högtid firas till exempel vid Kungliga skogs- o lantbruksakademin där jag är medlem.

Det är ju väldigt stort och fint. Finns det någonting större som kan överträffa detta?
– Det är ju en hedersutmärkelse så något jag är väldigt glad o hedrad över att få. Jag är också hedersdoktor vid Sveriges lantbruksuniversitet och innan hade jag aldrig haft en tanke på att få dessa hedersutmärkelser, men man får glädjas och det gör jag verkligen. Det här är ett fint minne för livet som jag kan plocka fram och glädjas åt med jämna mellanrum.

Vad ska du göra i dag för att fira utmärkelsen?
– I dag ska jag iväg ut i skogen för att titta på en mosse utanför Gävle och enligt prognosen ser det ut att bli regnkläder på.

H.M Konungens medaljer är från 1800-talets förra hälft och tilldelas för särskilda förtjänster – i olika storlekar och i olika band. Medaljerna delades ut den 10 juni under en ceremoni vid Kungliga slottet.