Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Invigning av ny helikopterhangar F 17

Fredag den 20 oktober invigdes den nya helikopterhangaren på Ronnebys flottilj. Den sista delen i Ronnebypaketet, vilket beskrivits som det största byggprojektet för Försvarsmakten sedan Musköbasen byggdes på 60-talet.

– Vi har nu fått toppmoderna och rätt anpassade lokaler och hangarer för Helikopterskvadronen. Nu, mina vänner, är det upp till er som jobbar här att ta tillvara vad denna nya infrastruktur ger oss för möjligheter, sa ÖB, Micael Byden, under invigningen.

– Idag känner jag glädje och stolthet, berättar Ingvar Liinanki, Fortifikationsverkets projektledare för hela Ronnebypaketet. Mest stolt är jag att vår budget för hela paketet med hangarer, nytt flygledartorn och drivmedelsdepåer har hållit ända till mål, trots att det spikades redan 2007. Vissa delar har blivit dyrare och andra billigare men inga fördyringar på totalen. Därtill klara i tid utan förseningar. Klart jag är stolt idag!

Ronnebypaketet

Totalt 817 miljoner kronor har Ronnebypaketet kostat och innehåller bland annat ett nytt flygledartorn, en ny drivmedelsanläggning och ny platta för tunga transportflygplan. Den sista delen som nu står klar är nya hangarer och plattor för Helikopterflottiljens sjöoperativa helikoptrar. Det är den enskilt största delen, som står för mer än hälften av den totala kostnaden och består av 26 300 kvadratmeter inomhusyta och 45 000 kvadratmeter (cirka 12 fotbollsplaner stort) utomhusyta. Det ger plats för cirka 20 helikoptrar och 200 personer.

Läs mer i lokal media om invigningen

Läs om FMVs del i Ronnebypaketet

Ronneby invigning

Det var ÖB Micael Bydén som förklarade hangaren invigd, genom att klippa det blå bandet som hölls på plats av en helkopter och ett Jas Gripen plan. 

Ronneby hangar