– Se bara hur arkitekturen visar att Malmen är en militär anläggning, berättar Hans Bergenståhl, Fortifikationsverkets verksarkitekt. Han slår entusiastisk ut med armen mot det vidsträckta fältet på Malmens flygplats i Linköping.
Byggnaderna ligger insmugna i landskapet. De är låga och är ganska glest placerade. Många är målade i gröna toner så de knappt syns på avstånd. De arkitektoniska detaljerna är tydliga. Malmen utmärks också av det stora antalet byggnader.
– Det är tidstypiskt, berättar Hans Bergenståhl. Byggandet här satte fart under modernismen på 1940-talet. De nya bostadsområdena glesade ut stadskvarteren och öppnade mot omgivande natur. Militären tog detta till sig även av ett mer direkt skäl. På en flygflottilj som Malmen, särskilt under pågående världskrig, blev arkitekturen ett sätt att sprida målen för eventuella bombattacker.
Vackert och funktionellt
– Här på Malmen kan vi titta på praktiskt taget varje hus och se hur både vackra och funktionella de är, fortsätter han. Grunden för det är god arkitektur. Många tror att arkitektur fördyrar, men det är tvärtom. Fortifikationsverket arbetar långsiktigt, alltså med kvalitet. På sikt ger det lägre hyror.
Hangar 81 är en av Malmens arkitektoniska pärlor. Byggnaden uppfördes 1927 med två stora valvbågar. Men även om hangaren är stor, ser den väldigt diskret ut på långt håll med sitt valvformade tak och sin gröna färg.
De äldsta byggnaderna på området är från 1800-talet med tidstypiska punschverandor och mycket snickarglädje.
År 2008 byggdes Flygskolan. Arkitekturen inne i byggnaden syns bland annat i den långa korridoren längs husets ena sida, som har en lutad yttervägg. Det skapar rymd i ett annars trångt utrymme. Innanför ligger lektionssalar med fönster mot korridoren som släpper in dagsljuset.
Det handlar om att betrakta fältet och hela området som ett stort rum som ska inredas effektivt och smakfullt med de olika byggnaderna, anser Hans Bergenståhl.
– Att byggnaderna även speglar platsens historia ger hela området en extra mening, betonar han. Det bidrar till att människorna här känner stolthet och gemenskap. Och det passar ju väldigt väl med det regeringsuppdrag som Fortifikationsverket har, att ta hänsyn till hållbar kvalitet och kulturvärden.