Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Överskottsvärme från serverrummen värmer hela FRA

I lantlig idyll på Lovön i Mälaren ligger Försvarets radioanstalt (FRA). Det är härifrån som försvaret och SÄPO ska få underrättelser om vad som händer i omvärlden. Och det är här som kampen förs mot utländska cyberattacker mot Sverige.

Den ökade verksamheten hos FRA har fört med sig en del nya möjligheter i fastighetsförvaltningen. Bland annat värmer numera överskottsvärme från myndighetens serverrum alla fastigheter på Lovön. Fastigheterna klarar sig utan extern värme ner till en minusgrad.

Bra lokaler ger bra medarbetare

På Lovön i Mälaren finns ett fyrtiotal av de runt sextio byggnader där FRA arbetar. Alla byggnader utanför Lovön är med ett undantag hemliga.

– Att ha bra lokaler är en viktig konkurrensfaktor om vi ska få behålla personal. Många av våra byggnader är från 1940- och 50- talet, och har svårt att uppfylla dagens krav på tillgänglighet och de krav som ny teknik ställer. Därför för vi en dialog med Fortifikationsverket kring vår långsiktiga fastighetsförsörjning, säger generaldirektör Dag Hartelius.

Varför på Lovön?

Att FRA hamnade på Lovön berodde inte bara på att radiotrafiken stördes av stadens spårvagnar och en allmän önskan om att ligga lite bortom allfartsvägarna.

Det handlade också om att det fanns gott om plats för att expandera om uppdraget så krävde. Men i takt med nutidens ökade verksamhet börjar FRA bli trångbodda.

FRA har två huvudsakliga arbetsgifter. Den första är att signalspana på uppdrag av Försvarsmakten, Regeringskansliet eller Säkerhetspolisen. Den andra är att hjälpa svenska myndigheter att skydda sina it-system mot cyberangrepp.

I Öppet hus nummer ett 2017 kan du läsa en intervju med FRA:s generaldirektör