Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Så ska Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår placeras

De senaste försvarsbeslutet medför stora satsningar på totalförsvaret och det innebär bland annat etableringar av fem regementen och en flygflottilj. Aktuella orter är Arvidsjaur, Sollefteå/Östersund, Falun, Uppsala, Kristinehamn och Göteborg. Etableringarna stärker försvarsförmågan och Fortifikationsverkets roll är att i tätt samarbete med Försvarsmakten planera för väl fungerande mark och byggnader för verksamheterna

Den 16 januari 2022 invigs Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår och Försvarsmakten har tillsammans med  Fortifikationsverket valt de geografiska platser där verksamheterna ska få sin långsiktiga placering. Det innebär ett nytt regementsområde i Sollefteå och ett nytt kasernområde i Östersund.

I Sollefteå kommer regementsområdet att placeras söder om riksväg 90 i anslutning till motorområdet och det befintliga militära övningsfältet. Där är markförutsättningarna goda och det finns utrymme för en samlad gruppering med möjlighet till tillväxt på lång sikt.

I Östersund kommer kasernområdet att placeras på Torråsen i anslutning till Dagsådalens militära övningsområde norr om Östersund. Även där bedöms markförutsättningar vara goda och möjlighet till ytterligare tillväxt finns.

Kaserner, kontor, matsal och kök

Nybyggnationerna kommer att innehålla bland annat kaserner, kontor, matsal, kök och gymnastikhallar. Nu fortsätter planerna för etableringarna i samverkan mellan Fortifikationsverket, Försvarsmakten och respektive kommun. Många detaljer ska falla på plats innan exakt placering och utformning är beslutade. Tillsvidare använder Västernorrlands regemente med Jämtlands fältjägarkår temporära lokaler som Fortifikationsverket hyr på Hågesta i Sollefteå och på Frösön i Östersund.

– Fortifikationsverket har sett över de infrastrukturella förutsättningarna, Arméstaben har analyserat vad som blir bäst för att kunna bedriva verksamheterna och Högkvarteret har tittat på de övergripande förutsättningarna för Försvarsmakten, säger  regementschef överste Jonas Karlsson.

– Genom att välja platser har vi nu tagit viktiga steg i arbetet med att förverkliga försvarsbeslut 2020 som i förlängningen stärker Sveriges totalförsvarsförmåga. Nu ser vi fram emot nästa fas där vi, Försvarsmakten och kommunerna ska titta närmare på varje områdes specifika förutsättningar och de bästa lösningarna för kommande byggprojekt, säger Håkan Tano, regionchef på Fortifikationsverket.

Tre människor i ett vintrigt landskap. Personen i mitten har gröna militärkläder.

– Det här är förstås oerhört positivt för Sollefteå kommun och kommer att bidra till utveckling och tillväxt på många sätt, säger Johan Andersson, kommunstyrelsens ordförande. På bilden även Fortifikationsverkets förvaltare Lennart Rönngren och överste Jonas Karlsson.

 

Tre människor i ett vintrigt landskap. Personen till vänster har gröna militärkläder.

– Det är en glädjens dag att militären åter välkomnas till Östersund efter 15 års frånvaro, säger kommunalråd Pär Jönsson. På bilden också överste Jonas Karlsson och Fortifikationsverkets regionchef Håkan Tano (till höger).