Kjelle är något av en nörd och det är bra för oss på Fortifikationsverket och för Militärhögskolan. Genom sina omfattande kunskaper inom värme, ventilation och vatten har han bidragit till att energikostnader på Karlberg har sänkts kraftigt det senaste året. Och det samtidigt som hela fastighetsbeståndet på området har vuxit. Hur går det till?
– Det är fortfarande ganska vanligt att människor inte inser hur mycket det går att åstadkomma på det här området. Man betalar bara sina räkningar utan att fatta hur mycket man skulle kunna spara, inleder Kjelle.
Fortifikationsverket arbetar långsiktigt och strategiskt med hållbarhet. Vi har uppdraget att
”förvalta statens fastigheter avsedda för försvarsändamål så att värdet på lång sikt består och med så hög kostnadseffektivitet som möjligt.”
Här läser du nu om ett exempel på hur det går till i den handfasta verkligheten.
Kjelle på plats på Karlberg.
Det är faktiskt helt omöjligt att återge allt Kjelle berättar så detaljerat och passionerat om: undercentraler, värmekurvor, luftflöden, belysning, ställdon, felplacerade givare, ventiler, filter, framledningstemeperatur…
Men. Det som framgår med all tydlighet är att Kjelle har koll och att hans arbete lönar sig.
Det handlar om stora summor inte bara året som gick utan även åren som kommer.
Den övergripande hemligheten är: Anpassning.
Lite schematiskt kan besparingarna beskrivas så här:
– När människor till exempel ringer och säger att de fryser, då höjer jag aldrig värmen. Jag går dit och tar reda på fakta: Hur många personer är lokalen anpassad för och hur många sitter nu i den aktuella byggnaden? Har de möblerat om och ställt ett skrivbord vid en radiator? Har verksamheten förändrats och ett mötesrum blivit till ett kontor? Det gäller att hela tiden anpassa värmekurvor och luftflöden efter olika behov och förutsättningar.
– Luft är dyrt att värma. Därför är det viktigt att se till att luften används just som ventilation och inte som en värmekälla. Vi arbetar även med att anpassa tidkanalerna efter verksamheten. Ventilationen ska starta när verksamheten börjar och stanna när de har gått hem.
– Det här handlar om den temperatur du skickar till radiatorerna. Den ska anpassas efter byggnaderna: välisolerade byggnader som Dianeberg ska ha låga temperaturer medan slottet och andra äldre byggnader kräver en högre temperatur.
– Det finns en hel del forskning om att vi förlorar koncentrationen när temperaturen är för hög. Så det är viktigt ur flera aspekter att temperaturen är anpassad för verksamheten.
– Här finns besparingar att göra genom att till exempel införa närvarostyrning och LED-armaturer.
Lite så arbetar Fortifikationsverkets serviceansvarige drifttekniker på Karlberg.
– Jag uppskattar att vara i en organisation som ser driftteknikers kompetens och låter oss använda den, avslutar Kjelle.
Besparingar av den här digniteten går inte Försvarsmakten förbi. Kjelle tog nyligen emot en medalj från ställföreträdande Förbandschef på Karlberg.
För oss är det viktigt att uppmärksamma medarbetare som gör ett bra jobb, kommenterar Johan Martinsson.