Längs väggar och golv i Ytterby gruva finns flygbränsle och diesel från tiden som bränsledepå. Det mesta av föroreningarna har sanerats, men nu har Fortifikationsverket fått oväntad förstärkning – från svampar som ska äta upp det sista av oljan.
Gruvan i Ytterby, Stockholms skärgård, är en vallfartsort för geologer eftersom den har gett namn åt nio grundämnen, flest i världen. Nu ska svampar äta upp oljespill på gruvväggarna, spill som finns kvar sen tiden då gruvan var en bränsledepå.
Sedan 1995 har Fortifikationsverket genomfört ett ambitiöst saneringsarbete. Men riktigt rent är det inte, och det är här som de arbetsvilliga svamparna rycker in.
– De tycks äta oljan, som sedan kapslas in i cellerna. Där bryts den ner till lipider. De fungerar därmed som ett naturligt reningsverk, berättar Magnus Ivarsson, geolog vid Naturhistoriska riksmuseet.
Svamparna hade tidigare uppmärksammats på väggarna i Stockholms tunnelbana, i första hand på det fuktiga berget vid perrongen på station Kungsträdgården, där de renade det dag- och grundvatten som rinner längs väggarna. När de sedan upptäcktes på vattenytan och längs gruvans väggar, var det knappast för deras skönhets skull.
– Nej, de är både äckliga och kladdiga. Men de gör sitt jobb, säger Magnus Ivarsson.
– Målet är att vi ska kunna släppa in svampar i förorenade miljöer. Men vi måste studera processen först, så att vi förstår och kan kontrollera dem, säger Magnus Ivarsson. Därför tas svamparna in i laboratorier för att studeras och odlas. Jag hoppas att det blir en produkt som man kan använda även inom näringslivet.
Från 1933 till 1953 stod gruvan öde, men då omvandlades den till drivmedelsanläggning för Försvarsmaktens flygbränsle och senare diesel. Bränslet lagrades i det oklädda berget.
Tidigare utvanns fältspat för porslinstillverkning. Gruvan ägdes fram till 1926 av Rörstrands porslinsfabrik, då den skänktes till gruvfogden i stället för pension.