Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Tillväxt ger utmaningar och nytt liv för Kungsholms fort

Försvarsmakten växer. Det betyder nya utmaningar för Fortifikationsverket – och nytt liv för 340-åriga Kungsholms fort. Kungsholms fort är inte bara ett statligt byggnadsminne och en del av världsarvet. Det är också den försvarsanläggning som varit bemannad under längst tid – i hela världen. I september flyttar cirka 250 nya rekryter in, då ska allt vara klart.

– Kungsholmen har varit i drift i en obruten kedja i mer än 300 år. Det är otroligt häftigt! Fortet har renoverats lite då och då genom åren, vissa delar är 300 år gamla, andra från 1990-talet. Men det har alltid skett med varsam hand och av kunnigt folk, säger Maria, som förvaltar Karlskrona garnison, örlogshamnen och ytterområdena inklusive Kungsholms fort.

I november 2019 beslutades att Kungsholms fort ska tas i bruk igen. För Fortifikationsverket betyder det att se till att anläggningen fungerar för dagens verksamhet och moderna krav. I uppdraget ingår bland annat att åtgärda fuktproblem, täta ytskikt och att genomföra en allmän uppfräschning. Och det är snabba ryck.

– Redan i juni flyttade Sjöstridsskolan ut till ön och i september rycker cirka 250 värnpliktiga in. Behovet är dubbelt så stort. Det beror dels på att vi ska totalrenovera kasern Najaden i örlogshamnen samtidigt, och de som är där måste ha någonstans att bo, dels på att Försvarsmaktens tillväxt leder till ett allmänt ökat lokalbehov. Tillsammans med övrig personal från Försvarsmakten kommer det att bli ungefär 300 personer som tjänstgör här. Och vi har länge sneglat på Kungsholms fort som en möjlighet, berättar Maria.

Sedan Försvarsmakten lämnade ön 2010 har bara en liten del av den använts. Fortifikationsverkets uppdrag har varit att hålla 40, av totalt 500, sängplatser i ordning och att ta hand om den exotiska parken. Anläggningen är säkerhetsklassad och har använts för utbildning i mindre skala.

Ändamålsenliga utbildningslokaler är en förutsättning för att Försvarsmakten ska kunna bedriva sin verksamhet och med försvarets tillväxt ökar behovet. Här spelar Fortifikationsverket en viktig roll.

– Försvarsmakten ska inte behöva lägga energi på byggnader och lokaler som inte räcker till eller fungerar som de ska. Att Kungsholms fort åter tas i bruk betyder mycket för framtiden. Det är en del av Fortifikationsverkets bidrag till ökad försvarsförmåga. Och det känns fantastiskt att få vara med i en tidsreva i historien, säger Maria.


Maria, förvaltare på Fortifikationsverket.


Kungsholms fort.

 

Foto: Jennie Olsson