Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Unik träningsanläggning vid Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå

Fredagen den 29 april togs ett första spadtag för en ny inomhusträningsanläggning för CBRN. Anläggningen kommer att ingå som en del av Totalförsvarets skyddscentrum i Umeå för utbildning i kemiska, biologiska, radiologiska och nukleära (CBRN) hot och händelser.

Under fredagen tog Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm tillsammans med generaldirektören för Totalförsvarets forskningsinstitut Jens Mattson (FOI) och Fortifikationsverkets regionchef Håkan Tano, ett första spadtag för bygget av inomhusträningsanläggningen.

– Fortifikationsverkets roll är att se till att Försvarsmakten har väl fungerande mark, anläggningar och lokaler för sin verksamhet. Här kommer vi att tillhandahålla en säker, ändamålsenlig, unik och komplex byggnad för verksamheten inom Totalförsvarets skyddscentrum, berättar Håkan Tano.


Håkan Tano, regionchef på Fortifikationsverket, Försvarsmaktens generaldirektör Mikael Granholm, och Jens Mattson som är generaldirektör på FOI. Foto: Jimmy Croona, Försvarsmakten.

Övningar i ökenhetta och tropisk luftfuktighet

Inomhusträningsanläggningen kommer vara unik i sitt slag i norra Europa. Den utformas för att Försvarsmakten ska kunna bedriva övningar med små mängder högtoxiska kemiska stridsmedel, industrikemikalier, avdödade mikroorganismer och radiologiska ämnen. I anläggningen kommer verklighetstrogna övningar i olika klimatologiska förhållanden i simulerade miljöer att kunna genomföras. Det handlar till exempel om tropisk värme med hög luftfuktighet eller torr ökenhetta.

Förändrat omvärldsläge

I och med det förändrade omvärldsläget har behovet av att öva med CBRN-ämnen i verklighetstrogna scenarion ökat. Inomhusträningsanläggningen blir ett viktigt tillskott för att Försvarsmakten fortsatt ska ha beredskap i att hantera skarpa CBRN-hot.

– Träningsanläggningen kommer öka möjligheten att genomföra övningar med hög komplexitet året om, säger Thomas Holmberg, chef för Funktionsenheten vid Totalförsvarets skyddscentrum.

Byggstart sker i april 2022 och efter verifiering och kontroller av både FMV och Fortifikationsverket beräknas övningsverksamheten kunna börja under första kvartalet 2025. Projektet sker genom ett mycket nära samarbete med FMV, FOI och Försvarsmakten.