Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Vårt bidrag till Aurora 17

Vi skapar förutsättningar för personal, för materiel och för övning – de tre komponenterna för en ökad försvarsförmåga.

På Livgardet i Kungsängen genomförs ett av de större slagen med amerikanska fiendestyrkor mot de svenska förbanden. Patric Kaufeldt Lönn, drifttekniker, Kungsängen har i drygt ett halvår planerat och bidragit med tilläggstjänster i nära samverkan med garnisonsledningen. Framförhållningen och dialogen har varit utmärkt så Patric och hans medarbetare har kunnat leverera efter de stora behoven.

Foto från Försvarsmakten.

Övningen ställer andra krav på våra tjänster

Patric och Björn Sjökvist har försökt att avgöra var de mest kritiska punkterna är, som t ex spolhallen där man satt in extra personal och har vatten samt reservkraft i beredskap. Likaså vid tankstationen och därtill har norrmännen satt in en extra tankstation för ”Nato-diesel”. Flera kilometer taggtråd och elstängsel med mera har rullats in – inte ut – för att det ska kunna köras stridsfordon istället för betande kor och hästar i hagarna. Patric och Björn tittar till de tre stora lägren som finns på övningsområdet. De checkar vattenkvalitet, varmvatten-tempen, att avloppsbrunnar och dess pumpar fungerar, att brandlarmen är i funktion, att de stora strålkastarna lyser och att all sly är undanröjd för tälten som snart ska sättas upp.

Anfalla i zick-zack för fornlämningarnas skull

Varenda fornlämning har analyserats tillsammans med länsstyrelsen och de mest skyddsvärda har skyltats upp och vägar skyltats om för att de stridande ska undvika att förstöra dem. Det måste vara en märklig känsla för de 160 amerikanska soldaterna att anfalla i zick-zack för att spara fornlämningar som är ca 5-10 ggr äldre än deras eget lands historia. Patric berättar att samarbetet med garnisonsledningen har skapat större förståelse för vad vi står för, vad vi levererar och vilket värde vårt arbete har för att den militära verksamheten ska fungera.

Patric Kaufeldt Lönn, drifttekniker, Kungsängen. Foto Johan Danielson.

Björn Sjökvist drifttekniker Kungsängen. Foto Johan Danielson.