Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Vi brandbevakar i Älvdalen

Det är ett stort område som brunnit på Älvdalens skjutfält, räddningstjänsten har släckt och lämnat över ansvaret för brandbevakning och eftersläckning till oss.

Länsstyrelsen har beslutat att det av säkerhetsskäl är förbjudet för allmänheten att vistas i det brandskadade området. Förbudet gäller till den 30 juni 2019.

Räddningstjänsten, Försvarsmakten, frivilligorganisationer, vår egen personal och många andra har gjort ett fantastiskt släckningsarbete med de 3 700 hektar skog som drabbats. Nu tar vi som markägare över ansvaret för att bevaka marken och eftersläcka där det behövs. Det är ett omfattande arbete som kommer att ta tid, vi räknar med minst två månader. För att klara utmaningen etablerar vi en stab vid vårt driftkontor i Trängslet på Älvdalens skjutfält. Därifrån leds arbetet som pågår dygnet runt så länge det krävs. På den här sidan gör vi veckovisa uppdateringar som visar hur brandbevakningen går.

2018-09-07
I samråd med räddningstjänsten trappar vi ned brandbevakningen. Vi har successivt tackat av våra behovsanställda och ronderar nu marken med egna ordinarie medarbetare. Vi fortsätter att samla in och märka upp material som olika räddningstjänster och andra aktörer lämnat i området. Den 20 september deltar vi på kommunens informationsmöte för att berätta om brandbevakningen och marken. Mer information om det mötet finns på Älvdalens kommuns hemsida>>

2018-08-27
Det är nu drygt tre veckor sedan räddningstjänsten lämnade över ansvaret till oss. Brandbevakningen fortsätter enligt plan. Vädret har varit gynnsamt en längre tid och i samråd med räddningstjänsten trappar vi ned bevakningen successivt. Rökpelare uppstår fortfarande i området och då eftersläcker vi och håller extra koll på den aktuella platsen.

2018-08-16
Brandbevakningen fortsätter enligt plan. Samtidigt som vi gör bevakningsrundor från luften och på marken har vi börjat samla ihop och ta hand om material som lämnats i skogen under släckningsarbetet. I går hade vi besök i Trängslet av Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia. Vi visade det brandskadade området och berättade om brandens förlopp tillsammans med räddningstjänsten, Försvarsmakten och Länsstyrelsen Dalarna.

2018-08-10
Arbetet går enligt plan. Det har regnat lite och det underlättar. Mindre bränder har blossat upp och bekämpats, vilket är en naturlig del av eftersläckningen. Helgen är planerad och bevakningen fortsätter i treskift med oförminskad styrka. På måndag välkomnar och introducerar vi ytterligare tio behovsanställda.

2018-08-07
Den första gruppen med ett 30-tal behovsanställda är nu på plats och förstärker brandbevakningen. De har kommit till oss med kort varsel, vilket vi är väldigt tacksamma för. Vi planerar för att ta emot ytterligare tio lite längre fram. Brandbevakningen går bra, vi koncentrerar oss på begränsningslinjerna och eftersläcker där det behövs.

2018-08-03
Sedan i tisdags har vi successivt tagit över området från räddningstjänsten. Den sista sektorn lämnades över i dag så nu brandbevakar vi hela området. Det görs av helikopter och ett 30-tal markpersonal som arbetar i skift. Till hjälp har vi också en brandbil, bandvagnar och andra terränggående fordon. Vi arbetar från staben i Trängslet och två basläger, eftersom avstånden är stora.

Räddningsledare Johan Szymanski och Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson diskuterar områdets omfattning och de olika sektorer som successivt lämnats över från räddningstjänsten till Fortifikationsverket.