Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor. Läs mer
Fortifikationsverkets symbol
Ikon för huvudnavigationen

Viktiga och omfattande satsningar på totalförsvaret

Riksdagen har sagt ja till regeringens förslag om totalförsvarets utveckling under åren 2021-2025. Beslutet innehåller bland annat övergripande mål för totalförsvaret och förändringar i Försvarsmaktens grundorganisation, vilket till exempel innebär att ett antal nya regementen ska etableras.

Fortifikationsverket äger och förvaltar Sveriges försvarsfastigheter och kommer nu att tillsammans med Försvarsmakten och berörda kommuner planera för de nya etableringarna.

– Försvarsbeslutet innebär viktiga och omfattande satsningar på totalförsvaret som leder till en långsiktig och kraftig tillväxt för Fortifikationsverket. Flera nyetableringar parallellt med ökat underhåll av befintligt fastighetsbestånd ställer framöver ännu högre krav på vår leveransförmåga. Ändamålsenlig och kostnadseffektiv infrastruktur för hela hotskalan måste planeras i mycket god tid och ett tätt partnerskap med Försvarsmakten och övriga försvarsmyndigheter är en förutsättning för att klara de utmaningar vi står inför. Vi är förberedda och ser fram emot givande samarbeten för ökad försvarsförmåga, säger Fortifikationsverkets generaldirektör Maria Bredberg Pettersson.

Riksdagens betänkande om totalförsvaret