Gå till innehåll

Harberget är bästa platsen för Bergslagens artilleriregemente

Tre civilklädda personer och två militärer på rad.

Från vänster: kommundirektör Martin Willén, kommunstyrelsens ordförande Marie Oudin (M), Jan-Olov Hedqvist, regionchef Fortifikationsverket, Stefan Pettersson, chef för Skaraborgs regemente, Sven Antonsson, etableringschef för Bergslagens artilleriregemente.

De senaste försvarsbeslutet medför stora satsningar på totalförsvaret och det innebär bland annat etableringar av fem regementen och en flygflottilj. Aktuella orter är Arvidsjaur, Sollefteå/Östersund, Falun, Uppsala, Kristinehamn och Göteborg. Etableringarna stärker försvarsförmågan och Fortifikationsverkets roll är att i tätt samarbete med Försvarsmakten planera för väl fungerande mark och byggnader för verksamheterna.

Inriktningen är att Bergslagens artilleriregemente, A 9 kommer att placeras på Harberget strax öster om Kristinehamn. Där är markförutsättningarna goda för ett regements- och närövningsområde med möjlighet till framtida expansion. Harberget är nära centrum, men ändå avsides och transporter till och från området behöver inte gå igenom de centrala delarna av Kristinehamn. Regementsområdet kommer att innehålla bland annat kaserner, kontor, matsal, kök, verkstäder, idrottshall och förråd.

Nu fortsätter planerna för etableringen i samverkan mellan Fortifikationsverket, Försvarsmakten och Kristinehamns kommun. Många detaljer ska falla på plats innan exakt placering och utformning är beslutade. Inledningsvis kommer staben att sitta i Rådhuset i centrala Kristinehamn, i lokaler som Fortifikationsverket hyr av Kristinehamns kommun.

Sidinformation

Senast uppdaterad:
18 november 2023